Udland

Saudi-Arabien udvalgt til at tale kvinders sag i FN: - Det er absurd

Saudi-Arabien er ikke kendt for at gå forrest, når det kommer til kvinders rettigheder. Alligevel skal landet nu repræsentere kvinder i hele verden.

Kvinderne må ikke køre bil og har heller ikke har de samme juridiske rettigheder som mænd. Sådan er det stadigvæk i det stærkt konservative kongedømme Saudi-Arabien.

Ikke desto mindre blev det mellemøstlige land i denne uge sammen 13 andre lande valgt ind i FN's kommission for kvinders rettigheder. En kommission, hvis vigtigste opgave netop er at styrke kvinder og at fremme ligestilling mellem kønnene.

Det vækker alt andet end begejstring hos organisationen UN Watchs administrerende direktør, Hillel Neuer.

- At vælge Saudi-Arabien til at beskytte kvinders rettigheder er det samme som at gøre en brandstifter til leder af brandvæsnet. Det er absurd, siger han til UN Watch.

En misforstået opfattelse

Helt så pessimistisk ser tidligere formand for FN’s generalforsamling Mogens Lykketoft ikke på det kommende medlem. Han tror, at reaktionen bygger på en misforstået opfattelse af, at alle medlemslandene skal leve op til vestlige standarder med hensyn til kvinders rettigheder.

- Der er desværre rigtig mange lande, der er enige med Saudi-Arabien, og kommissionen skal være et forum, der er repræsentativt for hele verden, siger Mogens Lykketoft og fortsætter:

- Det er meget vigtigt at have dem med i de her spørgsmål, hvor de mener noget langt fra os andre, i stedet for at have dem gående udenfor.

Kvinder skal have tilladelse til arbejde

Det er nemlig ikke kun, når det drejer sig om biler, at kvinderne i Saudi-Arabien har flere begrænsninger end andre kvinder i store dele af verden.

De må heller ikke være i selskab med mænd, som de ikke er i familie med, på offentlige steder eller på arbejdspladser. Derudover har kvinderne en mandlig værge, som de skal have tilladelse af, inden de for eksempel bliver gift, søger arbejde, rejser eller uddanner sig.

Det ses også på den samlede arbejdsstyrke, hvor kvinderne udgør cirka 15 procent. Til sammenligning udgør de danske kvinder næsten 48 procent af arbejdsstyrken.

Under stort pres

Det er disse syn på kønnenes rettigheder, som Mogens Lykketoft håber, at medlemsskabet vil gavne.

- Med Saudi-Arabien som medlem kan man prøve at påvirke udviklingen i landet, så det kan vende sig til noget, der i det længere løb er gavnligt. De er i forvejen under et stort pres - både inde- og udefra, siger han.

Selvom den tidligere formand for FN's generalforsamling ikke er lige så kritisk stemt overfor Saudi-Arabien som medlem af kommissionen, kalder han stadig nogle af landets holdninger direkte ubehagelige.

Og han understreger samtidig, at Saudi-Arabien bestemt ikke er valgt på deres opførsel i forhold til kvinderettigheder.