Udland

Far viser drab på datter og selvmord på Facebook

En thailandsk far har filmet fra Facebook, mens han slår sig selv og sin datter ihjel. Lignende sager hober sig op efter lancering af live-platformen.

Brugere af Facebook har i mere end et år haft mulighed for at sende livevideoer ud til deres venner og følgere. 

Siden da er en lang række voldelige hændelser filmet via den sociale platform. Unge mennesker, der begår selvmord. Og gerningsmænd, der sender dræbende skud mod deres ofre med kameraet tændt. 

Senest har en thailandsk far, den 21-årige Wuttisan Wongthalay, valgt at filme sig selv og sin 11 måneder gamle datter, mens han hænger dem begge. 

Skænderi førte til selvmord og drab

Hændelsen fandt sted mandag aften lokal tid i Phuket. Det bekræfter det lokale politi over for flere medier.

Det var den 20-årige hustru, som slog alarm, efter hun så en livevideo på Facebook, hvor Wuttisan Wongthalay hænger deres datter op i et reb fra et loft i et nedlagt hotel.

Hustruen fortalte samtidig, at hun tidligere på aftenen havde haft et større skænderi med sin mand, som mistænkte hende for at være utro. Kort efter forsvandt han med datteren. 

Optog fem minutter lang video

Videoen af selve ugerningen er omkring fem minutter lang, oplyser Sanit Nookhong fra Thalang Police i en officiel udtalelse.

- I videoen viser Wuttisan en flaske med spiritus, som vi senere har kunnet bekræfte var lavet på kratom (en euforiserende plante, red.). Han giver pigen, Beta, noget af det og drikker det også selv, fortæller efterforskningslederen om forløbet op til drabet og selvmordet.

Politiet måtte gennemsøge flere nedlagte hoteller, før de fandt frem til gerningsstedet, The Peninsula hotel, i bydelen Sakhu i Phuket.

Videoen er blevet fjernet fra Facebook. 

Facebook har lovet forbedringer

Det er dog langt fra første gang, at brugere af Facebook vælger at dele voldelige videoer som denne. 

I midten af april blev amerikaneren Steve Stephens mistænkt for at have skudt og dræbt en 78-årig mand, mens han filmede det og offentliggjorde det på Facebook.

Her fik det sociale netværk kritik for, at videoen lå til frit skue i to timer, før den blev fjernet.

 - Vi vil blive ved med at gøre alt, hvad vi kan for at forhindre, at tragedier som denne sker, lovede Facebooks øverste chef, Mark Zuckerberg, da han et par dage efter skudepisoden talte på en konference.

I den forbindelse udsendte Facebook en pressemeddelelse, der fastslog, at det sociale medie konstant arbejder på at forbedre sin håndtering af voldelige videoer og andet stødende indhold. De har blandt andet oprettet et værktøj, som giver brugerne mulighed for at kunne indrapportere om potentielle selvmord, der bliver filmet via Facebook

Flere brugere har delt voldelige videoer

I pressemeddelelsen lød det dog også, at Facebook først og fremmest er afhængige af sine 1,9 milliarder brugere, når det kommer til censur, og at brugerne derfor opfordres til at indberette indhold, der er i strid med Facebooks regler. 

- Hver uge håndterer tusindvis af ansatte millioner af henvendelser på flere end 40 forskellige sprog fra hele verden, udtalte vicedirektør for Facebooks globale drift, Justin Osofsky, i pressemeddelelsen: 

- Vi prioriterer indberetninger om indhold, der kan have alvorlige konsekvenser for sikkerheden for vores fællesskab. Og vi arbejder på at gøre den evalueringsproces hurtigere. 

TV 2 har efter den seneste sag i Thailand været i kontakt med Facebook i Norden. De henviser til ovenstående pressemeddelelse. 

Herunder kan du læse nogle af de seneste sager om voldelig livestream på de sociale medier: 

De delte voldelige videoer på sociale medier

 1. Drab på 87-årig mand blev livestreamet

  37-årige Steve Stephens mistænkes for at have skudt og dræbt en 87-årig mand og streamet det direkte på Facebook. Drabet fandt sted den 16. april i den amerikanske by Cleveland. Efterfølgende indledte politiet en menneskejagt på Steve Stephens, som begik selvmord og blev fundet i sin bil to dage senere.

 2. 15-årig filmet under seksuelt overgreb

  Mindst 40 personer så med på en livestream via Facebook i marts, da en 15-årig pige fra Chicago i USA blev udsat for et seksuelt overgreb. Ingen af dem alarmerede politiet. Politiet efterforsker i øjeblikket sagen, og fem til seks jævnaldrende drenge mistænkes for at stå bag. 

 3. Filmede drab på politibetjent

  I juni sidste år sendte den 25-årige franske statsborger Larossi Abballa live på Facebook, mens han dræbte en politimand og dennes kone i Magnanville nær Paris. Gerningsmanden skånede parrets treårige søn, som dog overværede drabet.

   

 4. 1.000 fulgte med i livestream af selvmord

  En 19-årig fransk pige filmede sig selv via livestreaming-tjenesten Periscope, da hun begik selvmord ved at hoppe ud foran et tog i det sydlige Paris i maj sidste år. Mere end 1.000 mennesker så med. Tjenesten er ejet af det sociale medie Twitter.