Udland

Rusland afviser at stå bag hacking i Danmark

Det russiske styre er ikke involveret i hacking, lyder det fra Kreml som svar på de danske anklager.

Rusland afviser mandag påstandene om, at landet skulle stå bag hacking af det danske forsvar.

- Rusland som nation er ikke involveret i hackerangreb, siger Kreml-talsmand Dmitry Peskov ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Udtalelsen kommer, efter en rapport fra Center for Cybersikkerhed søndag fastslog, at en hackergruppe gennem to år har hacket det danske forsvar og skaffet sig adgang til en række ansattes emails, som hackerne har tappet for oplysninger.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen oplyste til Berlingske, at alt pegede på, at gruppen havde forbindelse til Rusland.

- Det er meget kontrolleret, det, der foregår. Det er ikke små hackergrupper, der gør det for sportens skyld. Det er knyttet til efterretningstjenesterne eller centrale elementer i det russiske styre, og det er en evig kamp at holde dem væk, sagde Claus Hjort Frederiksen til avisen.

Russisk gruppe mistænkes for at stå bag

Bag angrebet menes at være hackergruppen ATP 28, også kaldet Fancy Bear, der i flere omgange er sat i direkte forbindelse med Kreml. Det er samme gruppe, som sidste år hackede Demokraternes email-konti i USA.

I en rapport om angrebet skriver Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, at angrebet udgør en alvorlig sikkerhedsrisiko for Danmark.

Foruden at afvise at stå bag det danske hackerangreb fastslår Kreml, at de ikke har blandet sig i den franske valgkamp.

Forud for både valgene i Holland i marts, det igangværende franske valg og det kommende valg i Tyskland har der fra flere sider været frygt for, at russerne ville forsøge at påvirke udfaldet. I januar slog den amerikanske efterretningstjeneste således fast, at Rusland stod bag hackerangrebet mod Demokraterne under den amerikanske præsidentvalgkamp.

Ifølge Dmitry Peskov er det dog både "primitivt og forkert" at mistænke Rusland for at ville blande sig i valgkampen i Frankrig.