Udland

Første vaccine mod malaria på vej - kan redde tusinder

Næste år bliver børn i tre afrikanske lande vaccineret mod den dødelige tropesygdom malaria. Det kan redde tusindvis af liv, siger WHO.

Den første vaccine mod tropesygdommen malaria er på vej.

Næste år starter et stort pilotprojekt i Ghana, Kenya og Malawi, hvor malariavaccinen for første gang skal indgå i landenes vaccineprogrammer og testes i stor skala på 750.000 børn i alderen fra fem til 17 måneder.

- Muligheden for en malariavaccine er en fantastisk nyhed. Resultaterne af dette pilotprojekt vil hjælpe os til at afgøre, i hvor høj grad vaccinen skal bruges i fremtiden. Kombineret med de eksisterende initiativer mod malaria, vil en sådan vaccine have potentiale til at redde tusindvis af liv i Afrika, siger doktor Matshidiso Moeti, der er Afrika-direktør for World Health Organisation (WHO).

En stor dræber

Kampen mod malaria, der overføres via myggestik, har været ført i årevis med medicin, myggenet og insektmidler. Indsatsen har været så effektiv, at antallet af malaria-dødsfald er halveret fra over 800.000 i år 2000 til 400.000 i 2015.

Men malaria er stadigvæk en stor dræber syd for Sahara, der tegner sig for 90 procent af verdens malaria-dødsfald. Her er malaria stadigvæk den sygdom, der koster flest små børn livet, oplyser WHO.

Den nye vaccine, der kaldes Mosquirix, er udviklet af det store medicinalfirma GlaxoSmithKline og har været undervejs siden 1980’erne. Det har hidtil vist lovende resultater i alle tests og er nu klar til at blive testet i virkeligheden i stor skala. Ghana, Kenya og Malawi er udvalgt, fordi de allerede har et effektivt beredskab mod malaria på plads – men alligevel stadigvæk oplever tusindvis af malariadødsfald.

Noget af det, som pilotprojektet skal afsløre er, om det er praktisk gennemførligt at nå ud i tyndt befolkede områder og vaccinere de små børn fire gange med faste mellemrum, sådan som vaccinationen kræver.

Et stort skridt

Herhjemme siger Lars Hviid, der er professor i malaria immunologi på Københavns Universitet, at det nye vaccineprogram er et stort skridt i den rigtige retning:

- Det er et utroligt stort skridt, at man er kommet til et punkt, hvor man har en malariavaccine, der er licens til at vaccinere med. Der er en hel række andre malariavacciner under udvikling overalt i verden, også på Københavns Universitet hvor jeg selv kommer fra, men de er alle sammen eksperimentelle, siger han.

Han fortæller, at et af de store problemer med udvikling af en effektiv malariamedicin er, at det er et ret uinteressant forretningsområde for de store medicinalkoncerner.

- Malaria er en fattigdomssygdom. Den rammer fattige mennesker i Afrika. Og blandt dem rammer den de fattigste af de fattige: Små børn og gravide kvinder. Og de er simpelthen ikke attraktive for medicinalindustrien, siger han.

GlaxoSmithKline har dog lovet, at den nye malariavaccine bliver billig og tilgængelig for verdens fattige. Den vil blive solgt for en pris, der ligger fem procent over produktionsprisen, og overskuddet vil gå ubeskåret til forskning i området, oplyser firmaet.