Udland

USA vil vise styrke med angreb - men virker det? Nej, siger forskere

Ikke en eneste gang er det bevist, at handlinger som USA's angreb i Syrien og Afghanistan har den effekt, som USA påstår, forklarer eksperter.

USA's missilangreb mod en syrisk militærbase, og landets største ikke-nukleare bombning i Afghanistan var ifølge Trump-administrationen mere end militære angreb.

De var et signal om landets beslutsomhed, og at præsident Donald Trump er villig til at udnytte sin magt - også selvom det kan give modstandere verden over.

- I de sidste to uger har verden set vores nye præsidents styrke og beslutsomhed i Syrien og Afghanistan. Nordkorea ville gøre klogt i ikke at teste ham eller styrken af vores militær i regionen, sagde den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, mandag ifølge The Guardian.

USA har også ifølge Fox News sagt, at angrebet i Syrien kan ses som en advarsel til lederne i Rusland, Nordkorea og Iran.

Men ifølge en række eksperter er der blot ét problem: Den ønskede effekt af angrebene holder ikke vand. Det oplyser The New York Times.

Angrebene har ingen belæg

Jonathan Mercer, der er politisk forsker på University of Washington, er ekspert i at afkode signaler i udenrigspolitik.

Efter han har undersøgt, hvad Trump-administrationen mener, at begge angreb sender af signaler, var han målløs.

- Det driver mig til vanvid, sagde han til The New York Times.

Der er ingen teori eller beviser, der underbygger det.

Jonathan Mercer, politisk forsker

Ikke en eneste gang er det bevist, at handlinger som USA's angreb har den effekt, som USA påstår. Heller ikke Jennifer Lind, der er politisk forsker på Dartmouth College, kan finde beviser, der bakker påstandene op.

- Hvis nogen siger, at fordi de smed en ikke-nuklear bombe, så vil Nordkorea tænke sig om en ekstra gang, før de går i krig mod os - så er det udelukkende personens intuition, siger hun.

- Der er ingen teori eller beviser, der underbygger det.

Det er ikke kun USA's signal, der ikke lever op til landets udmelding. Donald Trumps omdømme vil heller ikke ændre sig efter angrebene, mener Jennifer Lind. Og det til trods for, at Mike Pence har advaret Nordkorea om præsidentens styrke og beslutsomhed.

- Der er ingen beviser for, at blot fordi du bomber et område, så bliver din troværdighed styrket i området - eller andre steder, for den sags skyld, siger hun.

Pentagon har udgivet en video af USA's angreb mod en syrisk militærbase. Video: Jane Bruun Elkjær

Trumps omdømme er intakt

Ifølge Jonathan Mercer kan signaler til andre lande kun fungere, hvis de er præcise, og hvis de bliver efterfulgt af en konkret handling.

Eksempelvis er USA's løfte om at forsvare Sydkorea fra en nordkoreansk invasion troværdig, da USA allerede har sendt adskillige krigsskibe til den koreanske halvø, forklarer han. 

Men når det kommer til angrebene i Syrien og Afghanistan, er det fortsat uklart, hvad USA's budskab er til landets modstandere i Rusland og Nordkorea.

- Hvis USA's budskab ikke er klart, vil Nordkorea eller Rusland ikke have nogen fornemmelse af det, siger han.

Begge eksperter bliver bakket op af Lawrence Freedman, som er ekspert i krigsstudier på Kings College London. Han mener heller ikke, at angrebene har nogen stor indflydelse.