Udland

Han sad 15 år i fængsel, blev sat på fri fod, og i aftes skød han en betjent - igen

Den 39-årige mand, der åbnede ild mod politiet på Champs-Élysées i aftes, var kendt for at angribe politifolk.

Den mand, der ifølge en lang række franske medier stod bag torsdagens skudangreb i Paris, hvor en politibetjent blev dræbt og to andre såret, var kendt af politiet i forvejen.

Særdeles kendt endda.

De franske myndigheder ville fredag morgen ikke oplyse navnet på gerningsmanden, men anklager François Molins oplyser, at hans identitet er "kendt og bekræftet".

Politiets tavshed afholder imidlertid ikke avisen Le Monde, nyhedsbureauet AFP samt tv-stationerne BFM og France 24 fra at sætte navn på den 39-årige gerningsmand.

Der er ifølge de franske medier tale om en mand ved navn Karim Cheurfi, der åbnede ild med en automatriffel på Champs-Élysées.

Efter han åbnede ild mod betjentene og dræbte en af dem, blev han skudt og dræbt af den afdøde politimands kolleger.

Ifølge tv-stationen BFM havde gerningsmanden identitetspapirer på sig, og hans fingeraftryk matcher politiets arkiver.

Og netop politiets arkiver afslører en hel masse om den 39-årige.

Det viser sig nemlig, at han blev anholdt så sent som i februar 2017 efter et tip om, at han planlagde et overfald på politiet. Han blev imidlertid løsladt på grund af mangel på beviser, skriver tv-stationen BFM på sin hjemmeside.

Men ikke nok med det.

Han var tilsyneladende kendt af efterretningstjenesten som radikaliseret muslim og boede i Paris-forstaden Saint-Denis, der tidligere har fostret franske terrorister.

Umiddelbart efter angrebet torsdag aften skød og dræbte fransk politi den formodede gerningsmand. Video: Morten Nielsen

Tilbage i 2005 blev han dømt for tre mordforsøg - to af dem mod politifolk.

Den franske tv-kanal BFM fortæller historien på baggrund af sine politikilder.

Mordforsøgene fandt ifølge BFM sted i 2001, hvor den dengang 23-årige Karim Cheurfi overfaldt to politifolk, der forsøgte at anholde ham efter en biljagt.

Han havde stjålet en bil i Seine-et-Marne øst for Paris og åbnede ild mod dem med en revolver, efter det var lykkedes at standse ham. En af betjentene blev ramt i brystet.

Han blev taget med på stationen. Her bad han om at få medicin, og da en af vagterne ville give ham det, lykkedes det Karim Cheurfi at få fat i vagtens våben og skyde ham fem gange.

Vagten blev ramt i den ene lunge, men han overlevede.

I 2003 blev Cheurfi idømt 20 års fængsel for overfaldet og skudepisoden i forbindelse med biljagten, men han appellerede dommen.

Ved appelsagen i 2005 blev han idømt 15 års fængsel.

Han afsonede sin straf fra den 9. april 2001 til den 4. juni 2013, men han blev anholdt for nye lovovertrædelser og afsonede fra den 15. oktober 2013 til den 15. september 2015.

Han var efterfølgende i psykiatrisk behandling og blev efterforsket på grund af trusler mod politiet, og det var som led i den efterforskning, at han blev anholdt den 23. februar i år, oplyser BFM.

Torsdag aften klokken 20:50 gik han så amok midt i Paris.

Skyderiet skete efter, Karim Cheurfi standsede sin bil nær en gruppe betjente på Champs-Élysées.

Han steg ud og gav sig til at skyde med et automatvåben. Ifølge tv-kanalen BFM skød han målrettet efter politiet, inden han blev dræbt.

Efterfølgende fandt politiet flere våben i hans bil, blandt andet en pumpgun og flere knive.

Motivet for angrebet er endnu ikke klarlagt.

Muhannad al-Nuaimi oplevede skudepisoden i Paris på nærmeste hold. Video: Peter Møller