Udland

Mange franske nyfødte fik fosterskader af epilepsimedicin

Medicinalfirmaer udsendte allerede for halvandet år skærpede advarsler om lægemidler herhjemme.

I Frankrig er mellem 2150 og 4100 børn blevet ramt af mindst en alvorlig fosterskade, efter at deres mødre blev behandlet med epilepsimedicinen Valproat. Det oplyser landets sundhedsmyndigheder.

Lægemidlet blev allerede sidste år kædet direkte sammen med misdannelser hos omkring 450 nyfødte børn i Frankrig.

Nye undersøgelser viser nu, at op til 4100 børn har fået svære fosterskader, siden medicinen første gang blev bragt på markedet i 1967.

Velkendt risiko i Danmark

Kvinder, som har taget medicinen under deres graviditet, har fire gange så høj risiko for at få børn med misdannelser.

Det fremgår af en rapport, der er udsendt i fællesskab af Frankrigs Nationale Agentur for Sikker Medicin, ANSM, og den nationale sygesikring.

- Undersøgelserne viser, hvordan Valproat er i stand til at forårsage fosterskader, siger Mahmoud Zureik, som er videnskabelig leder hos ANSM og medforfatter til rapporten.

I Danmark er risikoen også velkendt.

Større risiko for autisme

I 2013 fandt forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet frem til, at kvinder, der havde taget Valproat under graviditeten, havde tre gange højere risiko for at få et barn med autisme end kvinder, der ikke tog medicinen.

Medicinalfirmaerne sanofi-aventis, Orion Pharma og Desitin Pharma udsendte allerede for halvandet år siden skærpede advarsler om lægemidler, der indeholder Valproat. Det gælder for eksempel Deprakine og Delepsine.

Det skete efter aftale med Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og Sundhedsstyrelsen.

Firmaerne advarede om risikoen for fosterskade. I den forbindelse blev der også lavet undervisningsmaterialer til sundhedspersonale og patienter.