Udland

Erdogan anklager dansk politiker: Han taler til terrorister

Enhedslistens Nikolaj Villumsen bliver hængt ud som terror-støtte af Tyrkiets præsident Erdogan for åben skærm under et tv-interview.

- Han holder en tale for disse forbrydere. Han er dansk parlamentsmedlem.

Sådan siger Tyrkiets præsident Erdogan om Enhedslistens medlem af Folketinget Nikolaj Villumsen. For åben skærm. Mens præsidenten udpeger Villumsen på et billede. Terroristerne han refererer til er kurdiske PKK. 

Selv kalder Nikolaj Villumsen situationen for 'grotesk'.

- Det viser, hvor desperat han er oven på den klare internationale kritik, der har været af ham efter folkeafstemningen. Han har måtte ty til voldsom valgsvindel og undertrykkelse for at vinde, siger han.

TV-interviewet blev offentliggjort på Youtube onsdag, og undervejs kritiserer Erdogan både Villumsen og andre for ikke at være upartiske valgobservatører under folkeafstemningen i Tyrkiet. Billedet fra interviewet stammer fra en demonstration i 2014 i København, hvor Nikolaj Villumsen talte til fordel for YPG og imod Tyrkiet. Flaget, som Erdogan peger på, er det kurdiske flag. 

Du kan se Erdogan vise billedet af Nikolaj Villumsen cirka 17.40 inde i klippet herunder. 

Selv synes Nikolaj Villumsen, at det er en æresbevisning at blive kritiseret for sin støtte til kurderne.

Nikolaj Villumsen bliver kritiseret sammen med andre valgobservatører udsendt af Europarådet. Erdogan mener ikke, at de er uvildige, fordi de har støttet nej-siden op til afstemningen i Tyrkiet.

- Der har været en bredt sammensat delegation med repræsentanter fra en lang række europæiske lande. På valgdagen deltog jeg sammen med et medlem af det norske Storting fra Fremskridtspartiet. Det er helt grotesk og hører ingen steder hjemme at angribe Europarådets valgobservatører på den måde, siger Villumsen.

Han opfordrer den danske regering til klart at sige fra overfor Erdogans angreb.

- Det skal klart fordømmes. Og det håber jeg også den danske regering gør.

Kritik fra flere sider

På nyhedssitet Turkish American News bliver Nikolaj Villumsen også heftigt kritiseret for - sammen med sit parti Enhedslisten - at have samlet penge ind til YPG, der ifølge mediet har forbindelse til terrororganisationen PKK.

PKK står på EU’s terrorliste og senest i sommeren 2016 blev to personer dømt i Østre Landsret for at yde økonomisk støtte til terrororganisationen.

I 2015 samlede Enhedslisten på sit årsmøde 65.247 kroner ind til YPG via partiet PYD. YPG forsvarer de kurdiske områder i Syrien mod Islamisk Stat og det syriske regime.

YPG betragtes af Tyrkiet som en terrororganisation, men organisationen er støttet af USA, som mener den er effektiv i kampen mod Islamisk Stat.