Få timer før Titanics forlis skete noget, der kunne have gjort katastrofen endnu større

Uden telegrafisterne Jack Phillips og Harold Bride havde omverdenen måske aldrig fundet ud af, hvad der skete den nat i 1912, da Titanic forliste.

Skal du nævne to heltefigurer fra Titanic, tænker du måske først og fremmest på James Camerons filmatisering af skibsforliset og den stormfulde kærlighedsaffære mellem Jack og Rose. 

Men i virkelighedens 1912, hvor skibet kolliderede med et isbjerg, hed heltene Jack Phillips og Harold Bride.

Og som de to fiktive karakterer fra filmen af samme navn, var det kun den ene af de to, som overlevede. 

Radiosender gik i stykker

Det netbaserede historiemagasin Timeline er dykket ned i fortællingen om de to helte, der begge arbejdede som telegrafister på virkelighedens Titanic.

De var samtidig de eneste to, som havde kontakt til omverdenen, da kaos brød løs, og vandet begyndte at strømme ind til de 2224 passagerer om bord. 

Faktisk gik radiosenderen i stykker blot få timer før forliset, skriver TiImeline.

De to telegrafister brugte derfor timerne op til forliset på at arbejde hårdt på at reparere den - og det lykkedes. 

Havde det ikke været for Jack Phillips og Harold Bride, havde det derfor slet ikke været muligt at tilkalde hjælp.

I det tilfælde ville Titanics eneste redning have været de nødblus, som de affyrede efter sammenstødet med isbjerget. 

Men ingen andre skibe var tætte nok på Titanic til at se lysene på himlen, og omverdenen ville måske aldrig have vidst, hvad der skete med det historiske skib og dets passagerer. 

Kontakt til dampskib

Titanic ramte isbjerget kort før midnat den 15. april 1912. Det var på sin jomfrurejse fra Southampton i England til New York i USA og datidens største skib. Det blev derfor betragtet som synkefrit. 

Da meldingen om, at skibet alligevel ville synke, begyndte at gå op for skibets passagerer, formåede begge telegrafister at holde hovedet koldt. 

Det lykkedes Jack Phillips og Harold Bride at få kontakt til dampskibet Carpathia kort efter midnat og overtale det til at sætte kursen direkte mod Titanic. 

Afstanden til Carpathia var dog så stor, at det ville tage dampskibet omkring fire timer at nå frem til Titanic. Derfor fortsatte de to mænd ihærdigt med at telegrafere. 

Fortsatte til det sidste

Ud fra Harold Brides egne beretninger, befalede kaptajnen på Titanic, E. J. Smith, de to telegrafister at forlade deres post, da den sidste redningsbåd blev sat i vandet. Der var kun plads til 1178 af de i alt 2224 passagerer i bådene, lød meldingen. 

Alligevel fortsatte Jack Phillips ufortrødent sit arbejde i yderligere femten minutter, mens Harold Bride fandt en redningsvest frem, som han bandt om sin kollega. 

Ifølge Bride kom en passagerer i dette tidsrum stormende ind i rummet, og i et desperat forsøg prøvede denne at stjæle redningsvesten fra Jack Phillips, der stadig arbejdede på at få kontakt til omverdenen. 

Det fik Harold Bride til at slå passageren i gulvet, har han senere berettet. 

Harold svømmede for livet

Til sidst valgte Harold Bride dog at forlade det synkende skib - og sin makker, som ikke ønskede at følge med - hvorefter det lykkedes ham at svømme til en redningsbåd.

Jack Phillips var ikke nær så heldig. Det formodes, at han døde om bord på skibet. 

I sidste ende var det dog radiosignalet til dampskibet Carpathia, som var skyld i, at 712 passagerer overlevede forliset. Og det er alene Jack Phillips' og Harold Brides fortjeneste. 

Her kan du blandt andet se klip fra James Camerons portrættering af de to telegrafister i filmen 'Titanic'.