Udland

Skal denne mand redde Demokraterne? - Han minder mig om John F. Kennedy

Tirsdag kan Demokraterne for første gang give Trump en lærestreg.

Han er kun 30 år, men er allerede Demokraternes nye håb.

- Han minder mig om Obama men i endnu højere grad om John F. Kennedy. Han har den samme energi og entusiasme, og det er der hårdt brug for, siger Marie La Salle, der arbejder frivilligt for Demokraterne i Georgia.

Det unge håb hedder Jon Ossoff og er Demokraternes første mulighed for at give Trump en lussing efter deres sviende valgnederlag i november. 

- Hele nationen ser på os. Hele verden ser på os, siger den kun 30-årige Jon Ossoff til sine jublende tilhængere, der er mødt op med blå bannere og Ossoff T-shirts for at "flip the 6th," som de siger. 

I dag stemmer Georgia's 6. distrikt nord for Atlanta nemlig om en eftertragtet plads i Kongressen, der er blevet ledig, efter statens tidligere repræsentant Tom Price blev valgt til Trumps sundhedsminister. 

Og for første gang i 40 år har Demokraterne med Jon Ossoff en reel chance for at vinde i et ellers forudsigeligt republikansk distrikt. 

- Jeg har boet her i 40 år, og jeg har ikke oplevet folk være så entusiastiske, siden vores baseball-hold vandt The World Series, siger Martha Bernstein, der er frivillig for Ossoff-kampagnen.

Støtte fra Hollywood 

Jon Ossoff er tv-dokumentarist, har tidligere været praktikant i Kongressen, men derudover er han forholdsvis uerfaren i politik. Alligevel - eller måske netop derfor - har han formået at sparke nyt liv i Demokraternes kampgejst ikke kun i Georgia, men i hele landet. 

- En del af min stemme handler om at sende et budskab til Trump om, at vi holder øje med ham, lyder det fra demokraten Heather Nance.

Derfor er det væltet ind med støtte og tårnhøje millionbeløb fra donorer og Hollywood-kendisser fra hele landet. Vælgere i området har modtaget håndskrevne breve fra Demokrater i andre stater, der opfordrer dem til at stemme på Ossoff. Og frivillige er kommet langvejs fra for at hjælpe til. 

- Trump er en uhyggelig mand, og derfor er det her så vigtigt for hele nationen, siger Max Eberstadt-Beattie, der er kommet fra New York for at bruge sin påskeferie på at få valgt Ossoff.

Troede på Hillary Clinton 

Men en del af begejstringen skyldes også, at flere demokrater, vi møder i Georgia, har skyldfølelse over deres manglende motivation ved præsidentvalget i november: 

- Jeg føler mig personligt ansvarlig for Trump. Jeg skulle have gjort det her i september, oktober og november. Jeg skulle have sat de Hillary-skilte op, jeg skulle have demonstreret og ringet til alle mine venner, ligesom jeg gør nu, siger Marie La Salle. 

- Hvorfor gjorde du ikke det? spørger TV 2's USA-korrespondent Jesper Steinmetz. 

- Jamen, jeg troede jo hun ville vinde, svarer La Salle og slår opgivende ud med armene.

Om Ossoff er på vej til at blive den nye Kennedy vil vise sig, når stemmerne tælles sammen senere idag. Han skal have mindst 50 procent af vælgernes krydser for at komme direkte ind i Kongressen og undgå en anden valgrunde. 

- Det er så vigtigt at få alle demokrater til valgstederne, slutter Georgia's unge håb sin pep-talk. 

Nu er det op til vælgerne.