Udland

Efter tre års flugt fra Islamisk Stat er Sabih vendt hjem: - Det her har været den bedste påske i mit liv

De kurdiske styrker og den irakiske hær har længe haft kontrol over landsbyerne omkring Mosul.

Nu er de kristne vendt hjem og kan for første gang i knap tre år holde påske i egen by.

Sabih Askander kommer gående med sin familie i hånden gennem sin krigshærgede fødeby, Telskuf nær Mosul. Det er ikke mere end en måned siden, han er kommet tilbage til byen efter at have været på flugt fra Islamisk Stat i knap tre år.

Blandt de patruljerende Peshmerga-styrker og de klare tegn på krig og ødelæggelse lyser Askander-familien op

- Vi er glade i dag. Det er påske, og vi er ikke længere på flugt. Min kone spurgte mig, om vi skulle tage bilen ned til kirken, men jeg svarede, at jeg hellere ville gå igennem min by, siger Sabih Askander.

Flere hundrede var mødt op til gudstjenesten. Mændene står forrest i kirken og kvinderne bagerst.
En familie overværer gudstjenesten fra kirkens øverste sal. IS begik hærværk mod kirken, da de havde kontrol over byen.
De kurdiske styrker vogter over kirken mens gudstjenesten er i gang.

Første påske i over to år

Familien er på vej til påskegudstjeneste i den lokale kirke. Her er der kommet kristne fra nabolandsbyer og de af Telkufs egne indbyggere, som er vendt hjem fra flugten fra Islamisk Stat. Lige nu tæller de hjemvendte beboere omkring 350 ud af 1500 familier.

- Den her påske er helt speciel. Vi fejrer mere end bare påsken, vi fejrer også vores tilbagekomst, siger Sabih Askander med stolthed i stemmen.

Gudstjenesten bliver afholdt på traditionel vis, men det er ikke til at komme uden om den ambivalente stemning. De fremmødte er glade for at se hinanden, og der bliver uddelt kindkys i massevis, men den store militære tilstedeværelse og de synlige skader på kirken er ikke til at ignorere.

Medlemmere af den lokale kirke delte påskeæg og forfriskninger ud til børn og voksne efter gudstjenesten
Familien Askander til gudstjeneste. Både Sabih og Raina arbejder som lærere. De har sammen de to børn Rozalin på fire og Karolin på to
Islamisk Stat ødelagde hærgede byen og brændte flere forretninger og butikker af

Flugten fra IS

Stemningen skifter hjemme hos Sabih Askander. Mens konen Raina er i gang med at dække op til den traditionelle påskefrokost og de to døtre på henholdsvis to og fire år leger i stuen, fortæller han om den dag, det stod klart, at han måtte flygte med familien og efterlade det hele.

- Det var en formiddag i maj 2014, da en nabo bankede på og sagde, at hele byen var flygtet. Det var nu eller aldrig. IS var lige på trapperne.

Han fortsætter med at fortælle historien om, hvordan familien med deres dengang kun fire måneder gamle datter blev kastet ind i en personbil med syv andre mennesker og måtte køre i omkring 12 timer.

- Da jeg sad i den bil med min datter i armene, var jeg virkelig bange. Jeg var bange for, hvad der skulle ske med os, og jeg kunne ikke forstå, hvordan vi var havnet i den her situation, fortæller Sabih, mens han kigger over på døtrene

Han fortsætter og husker tilbage på de seneste par år, hvor han og familien har måtte flytte fra landsby til landsby og har været nødsaget til at bo under kummerlige forhold.

Sabih Askander bliver på et tidspunkt afbrudt af konen Raina, da hun kalder ind til påskefrokost.

Sabih med sine to døtre i armene. Billedet er taget for to år siden, da familien var på flugt
Den traditionelle påskemenu består som regel af Koba og Pasha. Koba er bulgur med kødfyld og Pasha er en form for medisterpølse med risfyld

Påske uden el og vand

Familien sætter sig i deres plastikstole i det beskedne køkken og tager for sig af påskeretterne.

På trods af, at familien er vendt tilbage til en smadret by, som kun har elektricitet halvdelen af døgnet og vand i hanerne tre timer om dagen, så er det at være hjemme det vigtigste.

- Det her har været den bedste påske i mit liv. Lyden af børn, der leger på gaden her i min hjemby, gør mig lykkelig, siger Raina

Sabih Askander nikker og siger, at han håber, de aldrig nogensinde bliver nødt til at flytte fra Telskuf

- Her i påsken har vi fejret Jesus’ genopstandelse. Vores by har nu også fået sin egen genopstandelse.

Mens Sabih Askander rydder resterne af påskemaden af bordet, slår han fast, at han aldrig mistede troen på, igen at kunne holde påske i Telskuf.

Familien Askander foran deres hjem i Telskuf
Islamisk Stat overtog Telskuf i maj 2014. De kurdiske styrker vandt byen tilbage efter et par uger, men de kristne har ikke turde vende tilbage før nu, da Islamisk Stat hidtil har været tilstede i de omkringliggende landsbyer