Udland

Rusland vil have gasangreb i Syrien gransket på nært hold

- Vi anser det for at være uacceptabelt, hvis hændelser kun bliver analyseret på afstand, siger Rusland.

Rusland kritiserer USA og Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) i forbindelse med gasangrebet i Syrien, hvor 87 mennesker blev dræbt i begyndelsen af april.

Ifølge den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, har OPCW afvist at sende inspektører til den oprørskontrollerede by Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen, hvor angrebet fandt sted.

- Vi anser det for at være uacceptabelt, hvis hændelser bliver analyseret på afstand, siger Lavrov som fredag holdt en pressekonference i Moskva, hvor Syriens og Irans udenrigsministre også var til stede.

- De bliver ved med at sige, at det ikke er sikkert nok, men de kan ikke komme med overbevisende argumenter, tilføjer Lavrov.

OPCW meddelte torsdag, at organisationen er i besiddelse af prøver fra det berørte område. Prøverne, der er indsamlet fra forskellige kilder, skal nu analyseres på et af organisationens laboratorier.

Rusland afviser lige som de syriske myndigheder, at præsident Bashar al-Assads regime har stået bag et kemisk angreb.

USA og en række andre lande mener, at alting tyder på, at Assads regime stod bag. Assad selv sagde torsdag til AFP, at hans styrker ikke længere råder over kemiske våben.

Sammen med sine iranske og syriske allierede langede den russiske udenrigsminister ud efter USA på grund af dets missilangreb på det syriske militær, hvilket russerne kalder et angreb på folkeretten.

- USA's angreb synliggør klart deres ønsker om at få fjernet Syriens siddende styre. Sådanne forsøg vil ikke lykkes, siger Lavrov.

Amerikansk militær bombede fredag i sidste uge en syrisk luftbase i Homs som reaktion på det formodede gasangreb, hvor civile ifølge både Storbritannien og Tyrkiet blev ramt af nervegassen sarin.

Syrien og Rusland siger derimod, at syriske kampfly bombede et depot, hvor oprørere havde skjult kemiske våben. Ifølge de to lande var det et udslip fra depotet, der slog snesevis af mennesker ihjel.