Udland

Nordkorea præsenterer nyt missil under stor parade: - Vi vil yde en nådesløs modreaktion

Nyt Nordkoreansk ubåd-missil kan optrappe krisen mellem Nordkorea og USA samtidig med, at der er meldinger om en ny nordkoreansk atomprøvesprængning.

Det nordkoreanske styre løftede lørdag for første gang sløret for et ballistisk missil, der kan affyres fra en ubåd.

Det skete under en stor militærparade i Pyongyang, skriver Reuters.

Nordkorea har tidligere på ugen truet USA med gengældelsesaktioner, hvis ikke stormagten stopper det "militære hysteri".

Advarslen kom, efter at USA havde sendt en hangarskibsledet flådegruppe til regionen.

- Vi vil yde en så skarp og nådesløs modreaktion mod USA og dets allierede, at deres aggression ikke vil få lov til at overleve, udtaler en talsperson fra Nordkoreas hærs generalstab til Nordkoreas nyhedsbureau, KCNA, i forbindelse med militærparaden.

- Demonstrerer vores magtfulde militær

Tv-billeder fra nordkoreansk stats-tv viser det nye ballistiske missil Pukkuksong-2 SLBM placeret på en lastbil, før det skal præsenteres for den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, under militærparaden.

Lederen var under paraden på Kim Il-Sung-pladsen flankeret af sine generaler og politiske ledere, skriver AFP.

Her kunne de se hundredvis af kolonner med soldater marchere ind på pladsen ledsaget af militærorkestre i hjertet af hovedstaden.

 - Dagens parade vil give mulighed for at demonstrere vores magtfulde militære formåen, lød det over højttalerne i byen.

Signal til USA

Paraden var oprindeligt planlagt for at markere, at det er 105 år siden, at styrets grundlægger og Kim Jong-uns bedstefar, Kim Il-Sung, blev født.

Men paraden bliver også set som et utvetydigt signal til USA, Sydkorea og Japan, der længe har lagt pres på styret for at få det til at indstille dets atomprogram.

- De (Nordkorea, red.) vil gøre det, de har planlagt, uanset hvad USA måtte mene om dét. Nordkoreanerne ser lidt anderledes på USA, end vi andre gør. De har svært ved at forstå, at USA stiller sig op på den høje moralske hest og peger fingre af dem, der kun tester deres våben, når de ikke bruger dem mod andre mennesker, lige som USA gør. De står rigtig langt fra hinanden sådan dialogmæssigt, fortæller Geir Helgesen, asienekspert og seniorforsker, Nordisk Institut for Asiensstudier på Københavns Universitet.

Nordkoreanske atomprøvesprængninger

Søndag sendte USA en del af sin flåde i retning mod diktaturstaten. Og så sent som tirsdag, gjorde Donald Trump det klart på Twitter, at USA ikke tolererer Nordkoreas aggression.

- Nordkorea er ude på ballade. Hvis Kina beslutter sig for at hjælpe, ville det være skønt. Hvis ikke, så vil vi løse problemet ude dem! USA, skrev Donald Trump.

Med ’ballade’ kan den amerikanske præsident henvise til meldinger om, at Nordkorea har nye atomprøvesprængninger på vej.

- Der var mange, der havde regnet med, at nordkoreanerne ville bruge den her mærkedag til at teste en atombombe, hvilket vil være den sjette atomprøvesprængning, de så har lavet. Der har været mange tegn på, at det ville ske, fortæller Weekendavisens korrespondent i Sydkorea, Markus Bernsen.

Bekymring i Japan og Sydkorea

FN har i flere omgange indført sanktioner, efter at Nordkorea har gennemført både atomprøvesprængninger og test af ballistiske missiler.

Regimet forsøger at udvikle et missil, der kan nå det amerikanske fastland med et nukleart sprænghoved.

USA's præsident, Donald Trump, har afgivet sit løfte om, at det "aldrig vil ske".

Nordkorea har foreløbig gennemført fem atomprøvesprængninger - to af dem sidste år - og adskillige affyringer af ballistiske missiler. I sidste måned landede tre af disse missiler i et havområde, der tilhører Japan.

- Man har ikke vidst, hvordan USA ville reagere på en atomprøvesprængning, og der er også dem, der har bekymret sig for, at USA ligefrem kunne finde på at angribe Nordkorea. Det er noget, man i Sydkorea og Japan virkelig ikke håber, vil komme til at ske, for det vil også udløse modangreb fra Nordkorea rettet mod dem (Sydkorea og Japan, red.), fortæller Markus Bernsen.

Kina maner til besindelse

Mens både USA og Nordkorea lader til at være villige til at lade konflikten blive optrappet, så forsøger Nordkoreas nærmeste allierede, Kina, at få de to parter til at drosle ned.

- Vi opfordrer alle parter til at afholde sig fra at provokere og true andre, uanset om det er med ord eller med handling, og ikke lade situationen nå til et uoverskueligt niveau, sagde Kinas udenrigsminister Wang Yi på et pressemøde i Beijing.

Det nye ballistiske missil Pukkuksong-2 SLBM placeret på en lastbil under militærparaden.