Udland

USA frigiver billeder: Her springer bomben i Afghanistan

Angrebet formodes at have dræbt 36 IS-krigere.

Dagen efter at USA smed en historisk kæmpebombe over Afghanistan, frigiver USA nu selv billeder, som viser øjeblikket, hvor bomben springer. 

På billederne kan man også se den efterfølgende røgsky, som bomben efterlader i det afghanske landskab i Achin-området af Nangarhar-provinsen i det østlige Afghanistan. 

- Angrebet var designet til at minimere risikoen for afghanske og amerikanske styrker, som opererede i området, samtidig med at angrebet skulle maksimere ødelæggelsen på IS-krigere og faciliteter, samt udrydde ethvert skjulested for IS i Afghanistan, oplyser det amerikanske militær i forbindelse med offentliggørelsen af videoen. 

Alle bombers moder

Målet var et tunnelsystem, hvor medlemmer af Islamisk Stat menes at opholde sig.

- Vi rettede angrebet mod et system af tunneler og huler, som IS-krigere brugte til at bevæge sig rundt, lød det efterfølgende fra den amerikanske præsident Donald Trumps pressetalesmand, Sean Spicer.

USA's militær oplyser, at det er første gang, at denne type bombe anvendes i kamp. Den går også under navnet "alle bombers moder", oplyser det amerikanske militær.

Bomben, der er af typen GBU-43, har en sprængkraft svarende til 11 ton TNT. Luftangrebet skete klokken 19.32 lokal tid, som er klokken 17.02 dansk tid.

USA's militær er nu i gang med at vurdere de skader, der er sket som følge af angrebet, meddeler CNN.

Fordømmer angreb: Bruger Afghanistan som testområde

Angrebet har fået flere fremtrædende afghanere til at kritisere USA.

Blandt andet landets tidligere præsident Hamid Karzai, som er gået til tasterne for at fordømme angrebet: 

- Jeg fordømmer på det kraftigste og i de stærkeste vendinger det amerikanske militærs nedkastning af det seneste våben, den største ikke-nukleare bombe i Afghanistan, skriver Hamid Karzai på det sociale medie Twitter.

Han fortsætter med at beskylde USA for at bruge Afghanistan som testområde og opfordrer afghanerne til at stå imod.

- Dette er ikke en krig mod terror, men et umenneskeligt og meget brutalt misbrug af vores land, der bliver brugt som testområde for nye og farlige våben. Det er op til afghanerne at stoppe USA, skriver han.