Udland

Syrisk regimes førstedame er vild med Instagram

Imens hendes mand Bashar al-Assad beskyldes for at kaste bomber med giftgas mod civile, har Asma al-Assad travlt med at lægge billeder på Instagram.

Asma al-Assads Instagram-profil viser ikke meget om den blodige borgerkrig i Syrien.

Til gengæld lægger Syriens førstedame jævnligt billeder op af sig selv, hvor hun blandt andet hjælper små børn, taler med elitestuderende eller møder handicappede, kvindelige idrætsudøvere.

Torsdag - samme dag Bashar Al Assad i et interview for første gang afviser de alvorlige beskyldninger om, at han står bag et muligt gasangreb i Idlib-provinsen, der har kostet 87 mennesker livet - lægger hun et smilende billede af sig selv på Instagram.

Syrien-kender: De lever i en anden virkelighed

Iført pænt tøj og med billeder, hvor hun viser omsorg for syriske børn og kvinder, viser Asma al-Assad et rosenrødt billede af hende selv, hendes mand og regimet i Syrien

Den strategi er nøje planlagt, siger Syrien-kender og medlem af Folketinget for de Konservative, Naser Khader:

De ser godt ud og viser, at hjemme hos os går det godt

Naser Khader

- Både hun og Bashar har en mediestrategi om at sælge sig selv som et moderne, vestligt reformpar. De ser godt ud og viser, at hjemme hos os går det godt, siger han.

Inspireret af prinsesse Diana

De mange billeder, hvor Asma al-Assad tilsyneladende hjælper børn og trøster efterladte, er ifølge Naser Khader meget inspireret af Lady Diana.

- De går meget op i at vise, at hun går op i frivillighed, civilsamfund og kvinderettigheder, siger Naser Khader.

Det oplevede han med egne øjne, da han i 2010 var med Folketingets Udenrigspolitisk Nævn i Syrien for at møde Bashar al-Assad.

- En stor del af tiden brugte han på at fortælle om sin kones mange kampe for blandt andet kvinders rettigheder, siger han.

Billeder får både ris og ros

Selvom Instagram-kontoen bliver brugt til at vise, hvad der af mange kan tolkes som regimets propaganda, så kan både modstandere og tilhængere komme til orde, virker det til.

Der kan ses kommentarer som "Asma, der er en særlig plads i helvede reserveret til dig", "Din mand er en morder" samt de positivt stemte som "Asma, vi elsker dig".

Mediestrategien virker

Ifølge Naser Khader virker parrets mediestrategi på nogle.

- De bliver portrætteret som smilende og glade. Der er flere, der siger: Han (Bashar, red.) virker da bedre end nogle af de andre, vi kan have siddende i Syrien, siger han.

Khader understreger dog, at det primært er folk, der synes godt om russiske Vladimir Putin og fransk Marine Le Pen, der synes godt om dem.

Fra ”ørkenrose” til ”førstedamen fra helvede”

Asma al-Assad er født og opvokset i England og er stadig britisk statsborger. Hun blev gift med Bashar al-Assad i 2000, få måneder efter han overtog præsidentposten fra sin far.

Med Asma fik mange forhåbninger om et mere vestligt og åbent Syrien.

Eksempelvis havde Vogue i 2011 en artikel om Asma, hvor de kaldte hende ”en rose i ørkenen” og beskrev parret som ”demokratiske”. Artiklen var baseret på et interview fra 2010, men måtte tilbagetrækkes få uger efter den udkom, da Bashar al-Assads angreb på syriske oprørere var undervejs.

Men i takt med at krigen i Syrien har udviklet sig, er førstedamens image i vestlige medier også blevet forværret. Kort tid efter Vogue-artiklen blev trukket tilbage, blev hun kaldt for 'førstedamen fra helvede' af britiske Telegraph.

Det er uvist, om det Asma al-Assad selv eller ansatte i det syriske regime, der styrer Instagram-kontoen.