Udland

Fordømmer USA's angreb: - Et umenneskeligt og meget brutalt misbrug af vores land

Ved at smide en kæmpebombe mener Hamid Karzai, at USA misbruger Afghanistan. Angrebet kostede 36 Islamisk Stat-tilhængere livet.

Mens torsdagens nedkastning af den kraftigste ikke-nukleare bombe nogensinde over Afghanistan vækker stolthed i USA, er det modsatte tilfældet blandt flere fremtrædende afghanere. 

Blandt andet landets tidligere præsident Hamid Karzai, som er gået til tasterne for at fordømme angrebet: 

- Jeg fordømmer på det kraftigste og i de stærkeste vendinger det amerikanske militærs nedkastning af det seneste våben, den største ikke-nukleare bombe i Afghanistan, skriver Hamid Karzai på det sociale medie Twitter.

Han fortsætter med at beskylde USA for at bruge Afghanistan som testområde og opfordrer afghanerne til at stå imod.

- Dette er ikke en krig mod terror, men et umenneskeligt og meget brutalt misbrug af vores land, der bliver brugt som testområde for nye og farlige våben. Det er op til afghanerne at stoppe USA, skriver han.

Den 59-årige Hamid Karzai var præsident i Afghanistan fra december 2001, hvor han af FN blev udnævnt som overgangsleder i landet, efter de allierede styrker, som blandt andet omfattede Danmark, havde angrebet Afghanistan som reaktion på terrorangrebet den 11. september i USA.

Ved præsidentvalget i 2004 blev Hamid Karzai genvalgt som præsident og regnes derfor som Afghanistans første demokratisk valgte præsident. Efter at have genvundet valget i 2009, forlod han præsidentembedet i 2014. 

Frygt for civile tab

Mens USA fortsat er ved at vurdere, hvilke konsekvenser kæmpebomben har forårsaget på Islamisk Stats styrker i Afghanistan, har flere humanitære organisationer udtrykt bekymring for, at en så kraftig bombe kan medføre civile tab. 

Blandt andet har Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, skrevet på Twitter.

- Det er USA's ansvar, at bomben anvendes med mindst mulig 'collateral damage'.

Omvendt mener Berlingskes USA-korrespondent Michael Bjerre, at angrebet kan vise sig at være et stort slag mod Islamisk Stat.

- Det her kan svække dem rigtigt meget ved at ramme dem lige præcis der, hvor de har deres hovedcenter og deres huler i Afghanistan, siger Michael Bjerre.

Alle bombers moder

Bomben, der er af typen GBU-43, har en sprængkraft svarende til 11 ton TNT. En dansk ekspert betegner det som en meget stor og voldsom kraft.

- Det er en voldsomt stor bombe. Normalt vejer de bomber, der bliver kastet fra fly, op til cirka ét ton. Det vil skabe et krater på 15-30 meters omkreds, siger den erfarne sprængstofekspert og rådgivende ingeniør hos Lauritzen Advising, Erik Krogh Lauritzen, til TV 2.

Kæmpebomben vejer lidt over ti ton. Den blev oprindeligt udviklet i 2002 og testet i 2003, samme år som USA gik i krig mod Irak. Det er den kraftigste bombe i USA's arsenal, bortset fra atomvåben. Den går også under navnet "alle bombers moder", oplyser det amerikanske militær.

Luftangrebet skete klokken 19.32 lokal tid, som er klokken 17.02 dansk tid. Ifølge det afghanske forsvarsministerium blev 36 personer fra terrororganisationen Islamisk Stat dræbt ved angrebet.