Udland

Korrespondent om USA-angreb: Derfor smider Trump kæmpebombe mod IS

USA har netop kastet sin største ikke nukleare-bombe nogensinde i Afghanistan. Ifølge Berlingskes korrespondent vil Donald Trump IS til livs.

USA's præsident Donald Trump sætter nu alt ind på at komme terrorgruppen Islamisk Stat (IS) til livs.

Det er baggrunden for, at USA klokken 19 torsdag lokal tid for første gang nogensinde kastede den største ikke-nukleare bombe, som amerikanerne er i besiddelse af, over IS' tunneller og skjulesteder under jorden i Afghanistan.

Bomben hedder GBU-43 og har tilnavnet 'moderen af alle bomber'.

Det forklarer Berlingskes USA-korrespondent Michael Bjerre til TV 2 - han har også skrevet en analyse i Berlingske om baggrunden for, at USA nu har taget den skræmmende bombe med 11 ton sprængstof i brug.

- Det her er Donald Trumps helt store udenrigspolitiske mission, at komme IS til livs. Det har han sagt igen og igen under sin valgkampagne, og det har han også sagt mens han har været præsident. IS er en fjende, han vil udslette, siger Michael Bjerre til TV 2.

Efter angrebet kalder USA's præsident, Donald Trump, missionen for meget, meget vellykket. Præsidenten kommenterede angrebet på en pressekonference torsdag, viser et klip fra tv-stationen MSNBC.

Kan have svækket IS meget

Ifølge Michael Bjerre er baggrunden for angrebet i Afghanistan, at IS også opererer fra Afghanistan - normalt forbinder man IS med Syrien og Irak.

- Umiddelbart kan det virke lidt overraskende, at det lige pludselig er Afghanistan, fordi vi hele tiden hører om Syrien. IS er jo mange steder. De opererer jo blandt andet fra Afghanistan - og fra det område her, hvor de nu har ramt med den her gigantiske bombe. Det handler simpelt om at få dem nedkæmpet overalt, siger Michael Bjerre.

Han siger, at det amerikanske angreb kan være et stort slag mod IS.

- Det her kan svække dem rigtigt meget ved at ramme dem lige præcis der, hvor de har deres hovedcenter og deres huler i Afghanistan, siger Michael Bjerre.

USA's største ikke-nukleare bombe er kastet ned over Afghanistan. Islamisk Stat er målet, siger USA Video: Rikke Museth Janniche