Udland

Første gang nogensinde: USA smider kæmpebombe

USA's største ikke-nukleare bombe er kastet ned over huler i Afghanistan. Islamisk Stat er målet, siger USA.

For første gang har USA anvendt sin største ikke-nukleare bombe i kamp. Det er sket i Nangahar-provinsen i det østlige Afghanistan torsdag, oplyser Pentagon.

Målet var et system af tunneler og huler, hvor medlemmer af Islamisk Stat menes at opholde sig.

- Vi rettede angrebet mod et system af tunneler og huler, som Isis-krigere brugte til at bevæge sig rundt, siger Spicer med brug af en forkortelse for Islamisk Stat.

Stor og voldsom bombe

Området, der ligger ved grænsen til Pakistan, er bjergrigt og svært fremkommeligt, rapporterer tv-stationen CNN.

Bomben, der er af typen GBU-43, har en sprængkraft svarende til 11 ton TNT.

En dansk ekspert betegner det som en meget stor og voldsom kraft.

- Det er en voldsomt stor bombe. Normalt vejer de bomber, der bliver kastet fra fly, op til cirka ét ton. Det vil skabe et krater på 15-30 meters omkreds, siger den erfarne sprængstofekspert og rådgivende ingeniør hos Lauritzen Advising Erik Krogh Lauritzen til TV 2.

Alle bombers moder

Det er den kraftigste bombe i USA's arsenal bortset fra atomvåben.

USA's militær oplyser, at det er første gang, at denne type bombe anvendes i kamp. Den går også under navnet "alle bombers moder", oplyser det amerikanske militær.

Luftangrebet skete klokken 19.32 lokal tid, som er klokken 17.02 dansk tid.

Vejer over ti ton

USA's militær er nu i gang med at vurdere de skader, der er sket som følge af angrebet, meddeler CNN.

USA's præsident Donald Trump har netop ifølge et tweet fra den amerikanske tv-station CNBC sagt, at han er "stolt af et veludført job" med "alle bombers moder".

Ifølge Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, er risikoen for civile tab enorm ved anvendelsen af den kraftige bombe. 

- Det er USA's ansvar, at bomben anvendes med mindst mulig 'collateral damage', skriver generalsekretæren på Twitter.

Det var general John Nicholson, der leder de amerikanske styrker i Afghanistan, som godkendte brugen af den meget kraftige bombe, siger kilder til tv-stationen.

Bomben blev kastet ned over målet i Afghanistan fra et fly af typen MC-130, oplyser en talsmand for Pentagon, som er det amerikanske forsvarsministerium.

Kæmpebomben vejer lidt over ti ton. Den blev oprindeligt udviklet i 2002 og testet i 2003, samme år som USA gik i krig mod Irak.