Udland

Rusland nedlægger veto mod undersøgelse af kemisk angreb i Syrien

Rusland vil heller ikke fordømme angrebet, og det er ottende gang Rusland nedlægger veto mod fordømmelse af et dødeligt gasangreb i Syrien.

Rusland har som ventet nedlagt veto mod en resolution i FN's Sikkerhedsråd, som er fremsat af USA, Storbritannien og Frankrig. Det skriver AFP. 

Målet med resolutionen var at få sat gang i en international undersøgelse og fordømmelse af sidste uges formodede kemiske angreb i byen Khan Sheikhoun. Den ligger i den syriske provins Idlib. 

Det er ottende gang, at Rusland nedlægger veto mod en fordømmelse af et dødeligt gasangreb i Syrien. Knap 90 personer har mistet livet i angrebet. Her blev der ifølge både Storbritannien og Tyrkiet brugt den farlige nervegas sarin. Gassen er klassificeret som et masseødelæggelsesvåben. 

USA og flere vestlige lande peger på Syrien som de skyldige. Natten til fredag reagerede amerikansk militær ved at bombe en syrisk luftbase nær Homs. Det syriske regime har afvist anklagerne. Det samme har Rusland, der er Syriens vigtigste allierede. 

Putin opfordrer til efterforskning

Russerne hævder i stedet, at syriske kampfly ramte et lager, hvor oprørere opbevarede kemiske våben. Efter angrebet blev de 15 medlemmer af FN's Sikkerhedsråd indkaldt til hastemøde for at drøfte en resolution. Den fordømte det formodede angreb og krævede det undersøgt. Også her nægtede Rusland at bakke op om resolutionen. 

Ved et pressemøde tirsdag opfordrede Ruslands præsident, Vladimir Putin, dog til en grundig efterforskning af angrebet. 

- Vi mener, at enhver hændelse af denne art bør efterforskes officielt, sagde præsident Vladimir Putin ifølge Tass. Det samme har udenrigsminister Sergej Lavrov gentaget onsdag aften efter et møde med sin ministerkollega fra USA, Rex Tillerson.