Udland

OVERBLIK: Massiv korruptionsskandale ryster Brasilien

Krisen i brasiliansk politik nåede tirsdag nye højder, da højesteret åbnede for granskning af ni ministre.

Den brasilianske højesteret gav tirsdag grønt lys til en stor granskning af ni ministre i præsident Michel Temers regering.

Derudover omfatter granskningen adskillige senatorer, guvernører og parlamentarikere i den korruptionsskandale, der har rystet Sydamerikas største land.

Her nogle af hovedpunkterne i skandalen, der nu har løbet over tre år:

2014:

* 17. marts: Politiet tilbageholder Alberto Yussof i det, der begynder som en rutinemæssig sag om hvidvask af penge på en tankstation.

Tilbageholdelsen fører efterforskerne på sporet af af det statslige olieselskab Petrobras.

Petrobras-direktør Paulo Roberto Costa bliver anholdt og indrømmer, at selskabet har kanaliseret penge videre til det brasilianske arbejderparti.

2015:

* 6. marts: Højesteret givet grønt lys til en granskning af 12 senatorer og 22 politikere i det brasilianske underhus, der er mistænkt for medvirken til underslæb i Petrobras.

* 19. juni: Den administrerende direktør fra entreprenørfirmaet Odebrecht, Marcelo Odebrecht, bliver anholdt og senere idømt 19 års fængsel for korruption.

Det viser sig, at Odebrechts chefer systematisk har bestukket politikere for at få lukrative kontrakter.

I løbet af 2015 bliver også to ledende politikere i Arbejderpartiet anholdt. Det samme gør chefen for Brasiliens største investeringsbank, BTG.

2016:

* 4. marts: Eks-præsidenten Luiz Inacio Lula da Silva bliver afhørt i sagen.

Lula, der er grundlægger af Arbejderpartiet, bliver anklaget for at have modtaget bestikkelse.

* 12. maj: På grund af stor folkelig modstand mod regeringen vælger kongressen at suspendere Lulas efterfølger, præsident Dilma Rousseff.

* 31. august: Dilma Rousseff træder tilbage og bliver erstattet af Michel Temer. Michel Temer bliver dog hurtigt involveret i korruptionsskandalen, og flere af hans ministre tvinges hurtigt til at træde tilbage.

2017:

* 26. januar: 77 tidligere Odebrecht-chefer vidner i sagen og forsyner statsanklageren med en bunke af belastende informationer om adskillige politikere.

14: marts: Statsanklager Rodrigo Janot anmoder højesteret om at åbne for 83 nye granskninger baseret på vidneudsagnene fra de tidligere Odebrecht-chefer.

* 30. marts: Den tidligere formand for det brasilianske underhus Eduardo Cunha bliver idømt mere end 15 års fængsel for korruption.

* 11. april: Højesteret givet grønt lys til nye undersøgelser af politikere. De omfatter blandt andet ni ministre i Temers regering, 29 senatorer og 42 medlemmer af kongressens underhus.

/ritzau/AFP