Udland

Otte måneder gamle Charlie skal dø fastslår retten: Forældrene er grådkvalte

En domstol i London har besluttet at lægerne på et sygehus i London må slukke for en otte måneder gammel babys respirator - imod forældrenes ønske.

En domstol i Storbritannien har givet lægerne på Great Ormond-sygehuset i London lov til at afslutte den livreddende behandling af en otte måneder gammel baby med en sjælden genetisk sygdom – mod forældrenes ønske.

Lægerne mener, at lille Charlies livskvalitet er så dårlig, at der bør slukkes for den respirator, der holder liv i ham. I dag gav retten så lægerne medhold og slog fast, at Charlie har en varig hjerneskade – og at den livreddende behandling altså bør afsluttes. Det skriver BBC.

Af dommens konklusion fremgår det, at dommeren med ”et tungt hjerte” mener, at det bedste for Charlie vil være ”at dø med værdighed”.

Brød sammen i retten

Charlies far, Chris Gard, udbrød et højlydt ”nej”, da dommen blev afsagt, mens moren Connie Yates brød sammen i gråd. Flere familiemedlemmer, der var mødt op i retten, brød sammen, da dommen blev læst op.

- Connie og Chris er knust efter dagens afgørelse, fortalte parrets advokat Laura Hobey-Hamsher til pressen, der ventede uden for retslokalet.

- De har svært ved at forstå, hvorfor retten i det mindste ikke giver Charlie mulighed for at få behandling i USA.

Nej til behandling i USA

Den kostbare behandling, som advokaten hentyder til er eksperimentel og omstridt. Charlie er født med en sjælden variant af en mitokondrie-sygdom, der blandt andet fører til muskelsvind og fare for hjerneskader.

Ifølge The Guardian er sygdommen kun påvist hos 16 børn på verdensplan, og der findes ikke en godkendt behandling for sygdommen.

Et sygehus i USA har imidlertid indvilget i at forsøge en ny behandling på Charlie. Behandlingen har i enkelte tilfælde haft en positiv effekt på børn med samme variant af sygdommen som Charlie.

Har indsamlet 10,5 mio. til behandling i USA

Forældrene har argumenteret for at Charlie ikke ville tage skade af rejsen til USA, men domstolen i London har indkaldt flere specialister, som har sået tvivl om, at Charlie ville få det bedre af behandlingen i USA.

- Hvis behandlingen kan redde ham, er det fantastisk. Jeg ønsker at andre kan blive reddet. Mit håb er, at ingen mor og hendes barn skal opleve det, vi har oplevet – uanset om Charlie klarer det eller ej, har moren tidligere udtalt til BBC.

Tusindvis af mennesker har doneret penge til familiens støtteside, og søndag nåede familien målet med at nå 1,2 millioner pund (omkring 10,5 mio. kr.), der ifølge familien er nok til at betale for behandlingen i USA.

Charlies forældre har sagt til flere medier, at de forventer at anke dommen fra retten i London.