BLOG: Nu bliver migranter solgt som slaver på P-pladser: Håndværkere er i høj kurs

16x9
Migranter der ifølge organisationen IOM bliver holdt som fanger i det sydlige Libyen. Foto: IOM

Afrikanere, der forsøger at komme til Europa, ender ofte med at blive solgt som slaver på åbne auktioner. 

Drømmen om et bedre liv i Europa bliver for mange migranter og flygtninge til et mareridt i det nordafrikanske land Libyen. De kan ikke slippe ud af menneskesmuglernes greb og bliver for nogles vedkommende solgt helt åbent på markedspladser eller parkeringspladser. Der er tale om regulære slavemarkeder.

Det er FN-organisationen IOM (International Organization for Migration), der står bag afsløringerne skriver britiske BBC. Både menneskesmuglere og halvmilitære grupper er de iskolde bagmænd, der lukrerer på de desperate menneskers situation.

Bliver torteret mens familien hører det

Slaverne har forskellig pris, f.eks. indbringer folk med håndværkererfaring som malere eller fliselæggere højere priser end dem, der ikke kan så meget. Kvinderne ender i mange tilfælde som sex-slaver.

En migrant fra det vestafrikanske land Senegal fortæller, at han blev solgt på et åbent marked for slaver i den libyske by Sabha. Bagefter blev han ført til en slags primitivt fængsel, hvor over 100 migranter var tilbageholdt som gidsler.

Senegaleseren fortæller, at de blev tvunget til at ringe til deres familier for at kræve penge som betaling for at blive sat på fri fod. I nogle tilfælde blev de slået, mens de talte med deres familier i telefonen, så familierne kunne høre, hvordan de blev torteret. Han siger også, at de som ikke var i stand til at betale enten blev slået ihjel eller efterladt med næsten ingenting at spise.

En migrant eller flygtning i Libyen. Nogle ender på slavemarkeder, andre står ud på en farefuld færd i overfyldte både over Middelhavet med destination Europa.
En migrant eller flygtning i Libyen. Nogle ender på slavemarkeder, andre står ud på en farefuld færd i overfyldte både over Middelhavet med destination Europa. Foto: ISMAIL ZITOUNY / Scanpix Denmark

En anden beretter, at det tog ham ni mĂĄneder at skrabe pengene sammen. Da han endelig blev fri, vejede han 35 kilo.

De, som ikke har mulighed for at købe sig fri, bliver solgt som slaver, siger IOM, som kalder slavehistorien en klar forværring af en i forvejen svær situation for migranter i Libyen.

Alt er kaos i Libyen

Man kan spørge, hvordan det kan gå til i vore dage, men med til historien hører, at det meste er kaos i Libyen og har været det, siden diktatoren oberst Muammar Gaddafi blev væltet af NATO og likvideret af folket i 2011. Libyen er blevet det land i Afrika, hvorfra flest migranter og flygtninge forsøger at komme videre til Europa – som oftest en farefuld færd i overfyldte både, der tit kæntrer. Tusindvis er druknet på turen over Middelhavet.

En gruppe migranter eller flygtninge samlet i Libyens hovedstad Tripoli. FNs organisation for migration fortæller i ny rapport, at der findes regulære slavemarkeder i Libyen, hvor mennesker sælges på auktion.
En gruppe migranter eller flygtninge samlet i Libyens hovedstad Tripoli. FNs organisation for migration fortæller i ny rapport, at der findes regulære slavemarkeder i Libyen, hvor mennesker sælges på auktion. Foto: MAHMUD TURKIA / Scanpix Denmark

I februar kom FNs børneorganisation UNICEF med en rapport, der i detaljer beskrev slaveri, vold og sexforbrydelser mod børn, som ventede på at komme fra Libyen til Italien.

Slaveri er desværre mere udbredt, end man skulle tro. Organisationen. ILO, International Labour Organisation, sætter antallet af slaver til 21 millioner. Andre organisationer sætter det meget højere. Af de 21 millioner er 5,5 millioner børn.

Slaveri har mange former

Det foregår over alt og har mange former. Det kan være ofre for menneskehandel, typisk kvinder, der sælges til prostitution. Det kan være folk, der er tvunget til at arbejde for andre – måske fordi de er bragt i en gældssituation, som de i virkeligheden aldrig kan arbejde sig ud af. Slaveri er også børnearbejde og barnebrude.

Slaveri kan ramme hvor som helst, men nogle grupper er naturligvis mere sĂĄrbare end andre. Fattige med begrænsede muligheder for at fĂĄ arbejde er mere tilbøjelige til at acceptere vilkĂĄr, der enten er eller kan udvikle sig til slavelignende forhold. Lande med udbredt korruption og et svagt statsapparat har mere slaveri end mere velfungerende lande. Ifølge ILO arbejder 2,2 millioner mennesker som slaver direkte for et lands regering. 

I øvrigt er slaveri ulovligt overalt.