Udland

BLOG: Kan Berlusconi vinde næste valg med et lammekys?

Silvio Berlusconi gør et overraskende come back. Han krammer, kysser og fodrer små lam i en reklame for Dyrenes Beskyttelse, som opfordrer til at blive veganer.

Gør som han, lyder sloganet. Lad være med at spise lam, men skån de stakkels, små dyr - Berlusconi har startet sin valgkamp.

I en reklamevideo ser man forhenværende premierminister Silvio Berlusconi sidde i skrædderstilling med et lille lam i skødet på sin græsplæne udenfor villaen San Martino.

Han giver det sutteflaske, mens han kæler og nusser med det. Derefter går han rundt på græsset med sin kæreste Francesca Pascale, formanden for Dyrenes Beskyttelse, og flere små lam. Et af dem har de kaldt “Snefnug”.

En stemme siger: “Til påske skal du vælge livet, vælg vegansk”.

Man havde ikke lige set dette veganske scoop komme, men Berlusconi har overrasket mange gange. Han har en ganske særlig evne til at skabe opmærksomhed og til at ramme noget i folk. Flere fremtrædende personer på venstrefløjen har kommenteret lammevideoen. Napolis tidligere borgmester Antonio Bassolino siger. “Med disse rørende billeder taler Berlusconi til folk på en mere overbevisende måde end mange lange ideologiske venstrefløjstaler”.

Berlusconi er et geni. Han har virkelig taget fusen på mig med de lam

Michele Emiliano, Partito Democratico

Tidligere premierminister Renzi har udtalt, at Berlusconi har ni liv, ligesom katte har. “Han ved altid, hvordan og hvornår han skal komme ind på den politiske scene”. 

En tredje demokrat siger: “Berlusconi er et geni, han har virkelig taget fusen på mig med de lam”.

Berlusconi genopstiller til næste parlamentsvalg 

Sagen er den, at der skal være valg i Italien indenfor det næste år. På trods af sin fremskredne alder, har Berlusconi annonceret, at han stiller op igen. Der har været meget rod og meget uvenskab på højrefløjen i de senere år, men hans plan er at samle partierne Lega Nord, Fratelli D’Italia og sit eget Forza Italia.

Dermed kan han udgøre en reel trussel for både Grillos protestbevægelse Femstjernebevægelsen og regeringspartiet Partito Democratico. Han er mange gange blevet opfordret til at finde en kronprins eller en efterfølger, men det har aldrig rigtigt virket realistisk. Både han selv og hans mest loyale tilhængere mener ikke, der er noget alternativ til den ægte leder og grundlægger af Forza Italia. 

Valgkamp skudt i gang med vegansk opsang

Omkring sin 80-år fødselsdag sidste efterår fik Silvio Berlusconi foretaget en ret omfattende hjerteoperation. I den forbindelse udtalte den kardiolog, der havde ham i behandling, at han ville råde ham til at træde ud af politik og slappe lidt mere af. Det holdt kun i nogle ganske få uger, så var Silvio på banen igen.

Valgkampagnen er hermed skudt i gang med den veganske opsang og de smukke billeder af de diende påskelam. Berlusconi fremstår dermed som beskytteren af de svage og forsvarsløse. Han har altid selv sagt, at han er godgører og elsker at hjælpe folk, der har det svært og trænger til støtte. 

Da han afsonede sin straf for skattesvindel for nogle år siden, foregik det som besøgsven på et plejehjem for demente. Da han var færdig med afsoningsperioden på et lille års tid, sagde han, at han ville savne at kunne være noget for de syge og afkræftede. 

Da han blev beskyldt for at have bestukket en masse unge piger fra de berømte bunga-bunga fester, var svaret, at deres familier var fattige. Han har altid gjort opmærksom på, at han er en meget generøs person, og derfor faldt det ham naturligt at betale husleje, rejser, biler, tøj og andet for pigerne og deres familier. 

Der kører indtil flere retssager mod ham, der handler om korruption, men det lader ikke til at genere ham synderligt.

Slagterne er sure på Berlusconi

I løbet af de næste måneder vil han arbejde målrettet for at vinde vælgeropbakning og dermed blive en seriøs kandidat til næste parlamentsvalg, som spås til at ligge i januar.

Lige nu høster han roser fra dyreelskere, veganere, gamle og nye støtter, men ikke alle lovpriser hans nye linje. Den italienske slagtersammenslutning og flere på højrefløjen er mildest talt i oprør. “Det dér med miljø og dyr hører til på venstrefløjen”, bliver der sagt. Og slagterne og kødproducenterne er nærmest desperate. Her i dagene op til påske er der registret ca. 30 % færre bestillinger af påskelam end sidste år.