USA til Rusland: Er I pĂĄ vores side eller ej?

Det er en særdeles afklaret amerikansk udenrigsminister, der rejser til Rusland i dag og skal tale om krigen i Syrien.

- Rusland må vælge side. Står I på siden med USA eller på siden med Assad, Iran og Hizbollah?

Så klar var udmeldingen fra USA’s udenrigsminister, Rex Tillerson, efter dagens G7-møde i Italien, skriver AP.

Rex Tillerson sagde, at det er uklart, om Rusland har fejlet i forhold til at leve op til forpligtelserne om at rydde Syrien for kemiske vĂĄben – eller om de bare har været inkompetente, beretter nyhedsbureauet.

De skarpe vendinger falder inden, Rex Tillerson flyver videre til Moskva, hvor han skal mødes med repræsentanter fra den russiske regering.

De skarpe vendinger falder inden Rex Tillerson rejser mod Moskva til mødet med sin russiske kollega. Video: Lars Hjort Kristensen

Forud for mødet er forholdet mellem USA og Rusland særdeles udfordret.

Et formodet giftgasangreb i Syrien, der kostede flere end 80 mennesker livet, fik USA til at bombe en Syrisk regeringsbase. Det har fået Rusland, der er allieret med Syriens præsident Bashar al-Assad, til at reagere kraftigt mod USA.

- Det er klart for os alle, at Assad-familiens regeringstid lakker mod enden. Men spørgsmĂĄlet er, hvordan det ender, og selve magtoverdragelsen er vigtig, i vores øjne, for holdbarheden af en fred i et forenet Syrien, siger Rex Tillerson.

Vi vil hjælpe det syriske folk ud af deres lidelser. Rusland kan blive en del af den fremtid og spille en vigtig rolle. Eller Rusland kan forblive som allieret med denne gruppe, som, vi mener, ikke tjener Ruslands interesser på længere sigt

Rex Tillerson, udenrigsminister, USA

Kold som Den Kolde Krig

En talsmand fra Ruslands udenrigsministerium har inden mødet med den amerikanske udenrigsminister sagt, at det russisk-amerikanske forhold på nuværende tidspunkt ikke har været værre siden slutningen af Den Kolde Krig, skriver Reuters.

Mens Tillerson er klar i spyttet, er udmeldingen fra resten af G7 ikke lige sĂĄ klart.

G7-landenes udenrigsministre fastholder på et møde i Italien, at der ikke kan blive fred i Syrien, så længe præsident Bashar al-Assad er ved magten. Det siger den franske udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, ifølge AFP.

Til gengæld kan G7-landene ikke blive enige om, hvilke sanktioner der eksempelvis skal tages i brug mod Rusland.

- Rusland må ikke blive skubbet over i hjørnet, når det handler om Syrien, siger Italiens udenrigsminister, Angelino Alfano, ifølge AP.

- Vi vil hjælpe det syriske folk ud af deres lidelser. Rusland kan blive en del af den fremtid og spille en vigtig rolle. Eller Rusland kan forblive som allieret med denne gruppe, som, vi mener, ikke tjener Ruslands interesser på længere sigt, siger Rex Tillerson.

USA's præsident, Donald Trump, forklarede USA's angreb pĂĄ den syriske luftbase med, at USA ikke blot kunne se til, mens blodsudgydelserne i Syrien fortsætter.

- Selv små, smukke babyer blev ramt af dette angreb. Intet barn skal opleve et sådan angreb. Der kan ikke være tvivl om, at Syrien har brugt forbudte kemiske våben, lød det fra Donald Trump.