Nordkorea advarer USA: Vi er klar til krig

Nordkorea er klar til krig, hvis USA fortsætter sine "skødesløse bestræbelser", advarer det lukkede regime.

Nordkorea er klar til krig, hvis USA optrapper den militære tilstedeværelse ved den koreanske halvø yderligere.

Det oplyser styret gennem nyhedsbureauet KCNA, efter at USA har sendt en hangarskibsledet flådegruppe til den koreanske halvø.

FlĂĄdegruppen Carl Vinson aflyste i weekenden en tur til Australien og satte kursen mod regionen.

Det skete i en magtdemonstration over for styret, der gentagne gange har nægtet at indstille dets atomvåbenprogram.

- Dette viser, at USA's skødesløse bestræbelser på at invadere Nordkorea har nået en ny fase, siger en talsmand fra det nordkoreanske udenrigsministerium ifølge det statslige nyhedsbureau KCNA.

- Nordkorea er klar til at reagere på enhver form for krig ønsket af USA, tilføjer talsmanden.

Hvis Kina ikke løser situationen i Nordkorea, så gør vi

Donald Trump

Ekspert: De er hundeangste

Ifølge Geir Helgesen, der er Nordkoreaekspert og leder af Nordisk Institut for Asienstudier pĂĄ Københavns Universitet, bliver det i forvejen anspændte forhold mellem USA og Nordkorea kun værre, nĂĄr førstnævnte sender krigsskibe.

- Man kan sige med stor sikkerhed, at resultatet ikke bliver positivt, sagde Geir Helgesen søndag til TV 2 og tilføjede:

- Man har forsøgt det samme utallige gange, og hver eneste gang har Nordkoreas svar været at fortsætte oprustningen, atomprøvesprængningerne og missiltest. Det er en meget kedelig cirkel.

Det er særligt frygten for at ende som eksempelvis Irak og Libyen, der får Nordkorea til at reagere skarpt, lød vurderingen fra Geir Helgesen.

- Nordkorea er allerede hundeangst for USA og har også på højeste plan sagt, at grunden til, de gør det her, er simpelthen frygten for at komme i samme kategori som Irak og Libyen og til dels Afghanistan, siger Geir Helgesen.

Nordkoreaekspert tror ikke, at amerikanske hangarskibe vil gøre noget godt for håbet om fred. Diktaturstaten vil kun føle sig endnu mere presset. Video: Morten Nielsen

Angreb i Syrien kan være en advarsel

Så sent som i sidste uge beordrede USA's præsident Donald Trump et missilangreb mod en luftbase i Syrien. Det er af mange blandt andet blevet tolket som en advarsel mod det nordkoreanske regime.

Det tyder ogsĂĄ pĂĄ, at det er blevet opfattet sĂĄdan i Nordkorea.

- Angrebet i Syrien minder os grundigt om, at det er meget farligt at have illusioner om imperialisme, og kun vores egen militære magt kan beskytte os mod imperialistisk aggression, sagde en talsmand fra det nordkoreanske udenrigsministerium i søndags.

- Løser Kina ikke situationen, gør vi

Præsidenten har bedt sine rådgivere om at levere en række bud på, hvordan det i fremtiden vil være muligt at tøjle Nordkorea.

Det oplyste en topembedsmand fra Det Hvide Hus søndag.

Donald Trump har tidligere understreget, at han er parat til at gĂĄ enegang mod styret i Pyongyang, hvis ikke Kina - Nordkoreas eneste allierede stormagt - reagerer pĂĄ regimets fortsatte udvikling af atomvĂĄben.

- Hvis Kina ikke løser situationen i Nordkorea, sĂĄ gør vi. Det er alt, hvad jeg vil sige, sagde Donald Trump til Financial Times i sidste uge.

Nordkorea har adskillige gange slået fast, at styret vil fortsætte kursen på trods af sanktioner fra FN.