Terror i Stockholm

39-årig usbeker erkender at stå bag terrorangreb

Varetægtsfængslingen af Rakhmat Akilov er forlænget i fire uger. Svensk politi vil ikke udelukke, at der kan være flere involverede.

Den 39-årige usbeker har erklæret sig skyldig i at stå bag lastbilsangrebet i Stockholm i fredags. 

 - Akilov erkender terrorkriminalitet og accepterer at blive fængslet, sagde hans forsvarer, Johan Eriksson, ved starten af grundlovsforhøret.

Varetægtsfængslingen af Rakhmat Akilov er forlænget i fire uger, hvor efterforskningen af ham fortsætter. 

Anklager: Erkendelsen er ikke nok

På et pressemøde tirsdag middag oplyser den svenske anklagemyndighed, at det hjælper meget, at Rakhmat Akilov samarbejder med politiet, men at der også skal flere og stærke beviser til.

- Det virker som om, man er ved at kortlægge omfanget af angrebet, og derfor vil anklagemyndigheden ikke sige ret meget. Men de vil bestemt ikke udelukke, at der har været flere involverede, fortæller TV 2's Mads Frimann.

Sagen efterforskes fortsat, og politiet siger, at det kan vare op til et år, før et anklageskrift er klart.

Mistanken mod en anden mand er blevet svagere

En anden mand har indtil tirsdag været anholdt, fordi han har været mistænkt for at have spillet en rolle i angrebet. 

Kort efter pressemødet har den svenske anklagemyndighed oplyst i en pressemeddelelse, at mistanken mod ham er blevet svagere.

Mistanken mod den anden anholdte i forbindelse med terrorangrebet i Sverige er blevet svagere, og derfor er der ikke længere grund til at tilbageholde vedkommende i den forbindelse. Video: Morten Nielsen

Derfor skal han ikke fremstilles i et grundlovsforhør. Men på grund af en tidligere udvisningsdom er han i politiets varetægt, indtil han kan blive udvist af Sverige.

Otte personer er stadig indlagt

Svensk politi oplyser, at de fire mennesker, der blev dræbt, var en 11-årig pige, en kvinde fra Uddevalla, en 41-årig britisk mand og en 31-årig kvinde fra Belgien. 

Ifølge Ritzau er en af de tilskadekomne blevet udskrevet tirsdag formiddag. Dermed er otte personer fortsat indlagt på hospitalet. To af de kvæstedes tilstand beskrives som alvorlig.

Sympatiserer med ekstremistiske grupper

Politiet har tidligere oplyst, at manden har udvist sympati for IS.  

- Vi ved, at den mistænkte har udtrykt sympati for Islamisk Stat og andre ekstremistiske organisationer, siger Jonas Hysing fra svensk politi.

Ifølge den svenske avis Aftonbladet har manden lagt propagandavideoer for Islamisk Stat op på sin Facebook-side.

Eftersøgt i over en måned

Politiet kunne i weekenden fortælle, at Rakhmat Akilov har været eftersøgt af politiet siden 27. februar, fordi han ikke havde reageret på en udvisning fra Sverige.

Ifølge politiet ansøgte han om permanent opholdstilladelse i landet i 2014, men fik afslag i 2016.

- I december 2016 blev han underrettet af Migrationsverket (den svenske udlændingestyrelse, red.) om, at han havde fire uger til at forlade landet, siger Jonas Hysing fra svensk politi.