Udland

USA's udenrigsminister kræver opbakning efter angreb i Syrien

Den amerikanske udenrigsminister er årets hovedperson på G7-mødet i Italien, hvor især USA's angreb på regimet i Syrien bliver et centralt emne.

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, er den nye dreng i klassen, når verdens førende industrinationer mandag mødes til det årlige G7-møde.

I selskab med EU skal regeringscheferne fra de syv førende industrinationer diskutere aktuelle økonomiske og politiske problemer, og i år vil særligt den syriske borgerkrig - og herunder amerikanernes missilangreb på en luftbase i Syrien - være et centralt emne.  

- Der er ingen tvivl om, at sikkerhedspolitikken vil være i højsæde, og den er naturligvis helt aktuel på grund af det her angreb, som amerikanerne foretog natten til fredag på Assad, lyder det fra TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

Derfor vil årets hovedperson uden tvivl være USA's nye udenrigsminister, Rex Tillerson, siger han. 

- Tillerson ønsker en solidaritetserklæring fra de øvrige lande. Det er vigtigt for USA at vide, at de andre lande bakker dem op. Og det er vigtigt for Tillerson at sende et klart signal til andre dele af verden om – og her tænker han specifikt på Nordkorea – at hvis de overtræder internationale konventioner og sanktioner, har det en konsekvens, for der er en ny sherif i Washington. 

Sender modstridende signaler

Selv er Rex Tillerson helt ny i de politiske kredse. Han har tidligere arbejdet i det private erhvervsliv, og derfor er G7-mødet også en gylden mulighed for at markere sig som ny udenrigsminister. 

- Det er vigtigt, at de andre kollegaer finder ud af, hvad han er for en starut, og hvilke vinde der blæser i USA, som vi skal tage bestik af i resten af verden, siger Jesper Steinmetz.

Han påpeger dog, at der er visse uoverensstemmelser i Rex Tillersons udenrigspolitiske budskab i forhold til Syrien, som han lige skal have styr på. 

Søndag gav Tillerson udtryk for, at det ikke er en topprioritet for USA's præsident, Donald Trump, at fjerne Bashar al-Assad fra magten i Syrien, men derimod at bekæmpe Islamisk Stat og først derefter fokusere på fremtiden i Syrien.

- Samtidig gav USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, et lignende interview med det stik modsatte budskab, så de skal lige have afstemt signalerne i Trumps egen administration. Lige nu er omverdenen ret forvirret over, i hvilken retning Trumps hold går, når det gælder Assad. 

Det er regeringscheferne fra USA, Japan, Canada, Frankrig, Italien, Storbritannien og Tyskland, såvel som formanden for EU-Kommissionen og EU-Rådet, der mandag deltager på G7-topmødet i Lucca i Italien.