Terror i Stockholm

Svensk højrefløj efter angreb: Regeringen må tage ansvar

Tre dage efter angrebet i Stockholm er Sverigedemokraterna klar til at kræve ansvar. Sådan lød det i en debat på svensk tv søndag aften.

Den 39-årige gerningsmand, som er anholdt og mistænkt for at stå bag angrebet i Stockholm fredag, hvor fire personer mistede livet, var blevet udvist af Sverige.

På trods af, at han var kendt af det svenske sikkerhedspoliti og var efterlyst, befandt han sig alligevel stadig i landet.

I en svensk tv-debat søndag var Sverigedemokraternes partileder, Jimmie Åkesson, klar til at komme med politiske udmeldinger på baggrund af dét, han mente, var en klar fejl.

Årsag skal findes

- Når vi ved, hvad der er sket, er det tid til at kræve ansvar, især af regeringen, sagde Jimmie Åkesson.

- Der er en grund til, at politiet ikke finder dem, som afviger efter afgørelse om udsendelse. Vi har 10.000-15.000 mennesker, vi ikke ved, hvor befinder sig, fortsatte han.

Udtalelsen kommer i et debatprogram på svensk SVT, hvor indenrigsminister Anders Ygeman fra Socialdemokraterna, leder af Moderaterna Anna Kinberg Batra, leder af Centerpartiet Annie Lööf og Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, diskuterede angrebet i Stockholm.

Illegale indvandrere burde deporteres

Centerpartiets Annie Lööf brugte anledningen til at påpege, at hun for år tilbage havde foreslået, at støtte til og engagement i terrororganisationer skulle forbydes.

Indenrigsminister Anders Ygeman mente dog ikke, at sådan en lov havde forhindret fredagens angreb i Stockholm.

- Det drejer sig, så vidt jeg ved, ikke om en mand, som har kæmpet i et andet land, sagde han.

Jimmie Åkesson mente da også, at man skulle have taget andre skrappere midler i brug for at forhindre angrebet.

- Hvis vi havde sørget for at deportere illegale indvandrere efter beslutning (om udvisning, red.) eller taget dem i forvaring, indtil afgørelsen kan fuldbyrdes, så ville vi sandsynligvis havde forhindret dette, sagde han.

Brug for flere politifolk

Anna Kinberg Batra, lederen af konservative Moderaterna, ser ligesom Sverigedemokraterna gerne, at man gør en markant indsats for at få lokaliseret udviste personer.

- Det handler om, at politiet skal kunne håndhæve afgørelsen. Der gennemføres halvt så mange politiindsatser som for blot få år siden. Vi skal sørge for, at politiet har tilstrækkelige ressourcer og kan prioritere. Jeg er overbevist om, at vi har brug for flere politifolk. De skal være over 25.000, siger hun til den svenske avis Aftonbladet.