16.000 mennesker arbejder hver dag med at fortolke i titusindvis af billeder og videoer fra droner og satellitter i NGA.

For kunderne på burgerbaren Five Guys på New Jersey Avenue 1100 i Washington D.C., USA, var den 29. maj 2009 en helt almindelig dag. Der blev langet hjemmelavede burgere og friskskårne pomfritter over disken.

Men så ændrede scenen sig pludselig.

Udenfor blev gaden pludselig spærret af og fyldt med store, sorte biler og masser af mænd og kvinder i mørkt tøj med øresnegle i ørerne og intense blikke.

Efter nærmest af have besat burgerbaren, ankom årsagen til det store ståhej: Præsident Barack Obama trådte storsmilende ind på Five Guys, fulgt af et tv-hold, en journalist og livvagter.

Præsidenten var på impulsivt burger-besøg.

Cheeseburger med jalapeno

Han bestilte en cheeseburger med salat, tomat, jalapeno-pebre og sennep til sig selv og flere andre til sin stab og det TV hold, der fulgte ham, ifølge NBC.

Mens han ventede, faldt han i snak med nogle af de andre gæster.

En gruppe mænd, med identitetskort fra staten, stod ved siden af ham:

- Så hvad laver I? spurgte Obama, ifølge The Atlantic.

- Jeg arbejder for NGA, National Geospatial-Intelligence Agency, svarede den ene af mændene.

- Fantastisk - hvor lang tid har du gjort det?, lød fra Obama.

- Seks år, svarede manden.

- Kan du ikke lige forklare mig, hvad det her National Geospatial ….. er for noget? … spurgte Obama.

- Øh, vi arbejder med, øh, satellitbilleder blandt andet, svarede manden.

- Lyder som et godt arbejde, svarede Obama og resten kan ikke høres på den tv-optagelse, der er af det tilfældige møde.

Den dag vidste Obama ikke meget om NGA – men man kan roligt sige, at han kom til at lære NGA at kende på nærmeste hold. 

Det vender vi tilbage til, for NGA kom til at spille en helt afgørende rolle for en af de sværeste beslutninger, Obama skulle træffe som præsident små to år senere.

Den ukendte tjeneste

Her otte år efter Obamas første møde med folkene fra NGA, er det stadig en af de mest ukendte efterretningstjenester i USA.

I dag kender de fleste CIA og FBI, og de seneste år er NSA (Den Nationale Sikkerhedstjeneste, som arbejder med signalefterretninger og kryptering) kommet frem i lyset efter i årtier at have været tophemmelig.

Men NGA har de færreste sikkert hørt om.

Den er en ud af i alt 16 efterretningstjenester i USA.

NGA’s primære funktion er at fortolke billeder og videoer optaget fra eksempelvis satellitter og droner over hele verden. Derudover fremstiller NGA kort til støtte for militære operationer.

Geospatial analyse begyndte helt tilbage i 1. Verdenskrig, hvor man introducerede luftfotos af slagmarken for at forbedre sine efterretninger.

Man kan sige, at NGA er for billeder, hvad NSA er for stemmer.

16.000 ansatte

NGA hører under det amerikanske forsvarsministerium, og deres hovedkvarter ligge inde på en militærbase i Virginia.

Omkring 16.000 mennesker arbejder i NGA, der i dag holder til i en bygning større end CIA’s hovedkontor i Langley og Kongressen på Capitol Hill.

Som om det ikke er nok, så flytter NGA i løbet af få år ind i endnu en kæmpe bygning – denne gang i St. Louis, Missouri.

Milliarder af billeder

Som sagt: NGA analyserer billeder. Milliarder af billeder, optaget af amerikanske spionsatellitter og droner verden over – især i Mellemøsten.

Ikke overraskende er deres nøjagtige kapaciteter hemmelige. Hvis modstanderen kender NGA’s evner, kan de foretage modtræk.

Men nogle af deres kapaciteter er kendte, ifølge tidsskriftet Foreign Policy.

Militæret elsker forkortelser – ARGUS-IS står for "Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance -Imaging System". Det kan nærmest oversættes til: Autonom realtidsallestedsnærværende-overvågningsbilledesystem.

Niels Brinch, TV 2

Kend jorden – vis vejen – forstå verden

Kend jorden – vis vejen – forstå verden, sådan lyder NGA’s motto.

Foreign Policy citerer en anonym NGA-analytiker, der har arbejdet i flere omgange i Afghanistan.

Ifølge ham kan NGA:

- Fra meget lang afstand afgøre, hvad en bygning eller genstand består af.

- Analysere menneskelige karakteristika som gangart og kropshøjde.

- NGA råder over verdens mest avancerede software til at genkende ansigter.

- NGA kan via forskellige sensorer se gennem skyer.

- NGA kan se gennem træernes løv, de kan kigge dybt ned gennem vand i søer, floder og i havet og endda gennem jordoverfladen.

Verdens kraftigste kamera

Et af NGA’ s stærkeste våben i dag er kamerasystemet ARGUS-IS.

Og nu gælder det om at holde tungen lige i munden – for dets kapaciteter er ekstreme.

Militæret elsker forkortelser – ARGUS-IS står for Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance -Imaging System

Det kan nærmest oversættes til: Autonom realtidsallestedsnærværende-overvågningsbilledesystem.

Kamerasystemet har, ifølge geoawesomeness.com, en opløsning på 1,8 milliarder pixels.

Det opnår ARGUS ved at have fire store linser rettet mod sit mål, og de fire linser sender sine fotoinformationer ind i tilsammen 368 mobiltelefonkameraer med hver fem millioner pixels.

ARGUS er monteret på droner, der opererer i 6,5 kilometers højde og deres kapacitet til overvågning svarer til 100 almindelige store militære droner. Dermed opnår man ”konstant stirren” – ”persistant stare” på alt hvad der bevæger sig indenfor et område op til 100 kvadratkilometer.

ARGUS’ billeder har en opløsning på 1,8 gigapixel, og de kan vise genstande helt ned til 15 centimeters størrelse. Det kan zoome ind på en tallerken på en udendørs restaurant, og i løbet af en dag kan det indhente mere end en million terabyte billedinformationer.

Det svarer til, hvad der kan være i 67 millioner 16 G iPhones – ifølge beregninger fra Neowin/Microsoft.

Cubakrisen

Én af de første gange omverdenen fik indblik i det amerikanske militærs evner til at spionere fra satellitter, var under Cubakrisen i oktober 1962.

Dengang blev billederne optaget af U-2-spionfly og fra Corona-satellitterne. Deres speciale var, at de skød særlige stålbeholdere med film ud efter at have filmet, mens de kredsede omkring Jorden. Stål beholderne landede derefter i faldskærm på jorden, hvor agenter fra USA samlede dem op til fremkaldelse.

Dengang var det NGA‘s forgængere - NPIC – (Det national fotografi-fortolkningscenter) der forsynede USA’s præsident med de afgørende billeder og dermed beviser på, at Sovjetunionen havde placeret missiler på Cuba, der kunne nå det amerikanske fastland.

På grund af sagens alvor, valgte præsident Kennedy stik imod normale procedurer, at offentliggøre nogle af de mest hemmelige efterretninger for at overbevise omverdenen om, at USA havde ret i sine påstande.

Srebrenica – 8000 dræbte

I juli 1995 gennemførte bosnisk- serbiske styrker den største massakre mod en anden befolkningsgruppe siden 2. Verdenskrig.

Mindst 8.000 bosniske mænd blev skilt fra deres familier i byen Srebrenica. Mens kvinderne blev kørt bort i busser, blev stort set alle mændene samlet i andre busser og kørt bort til den visse død.

Adskillige er dømt for meddelagtighed i massakren.

Fotobeviser

I juli 1995 gjorde det internationale samfund ikke meget for at standse massakren. Men de amerikanske spionsatellitter var over området. Deres billeder blev siden et vigtigt bevis for, hvad der reelt foregik på landjorden.

Optagelserne betød, at man efter krigen kunne finde frem til massegravene. Som dem i Nova Kasaba.

Ikke fejlfri

En af de mere synlige fejl begået af analytikerne hos NGA, fik i 1999 NATO-fly til at bombe en forkert bygning i Beograd, hovedstaden i Serbien.

NATO ville standse serbiske overgreb i Kosovo, og man satte derfor ind med voldsomme bombardementer af militære mål både i Kosovo - men også i selve Serbien og hovedstaden Beograd.

Målet var egentlig en jugoslavisk statsinstitution, der støttede det jugoslaviske militær – men CIA og NGA havde udpeget den forkerte bygning – derfor ramte bomberne den kinesiske ambassade, og tre kinesiske journalister blev dræbt.

Obama og Bin Laden

Og så er vi fremme ved de dage, uger og måneder i begyndelsen 2011, hvor præsident Barack Obama bid for bid fik flere og flere informationer fra sine efterretningstjenester om, at de måske havde fundet Osama Bin Ladens tilholdssted.

Obama besluttede at sætte et angreb ind – på trods af, at hverken han eller hans rådgivere kunne være 100 % sikre på, at Bin Laden rent faktisk opholdt sig i den store villa i Abbottabad i Pakistan.

Det kunne ende i katastrofe. At sætte specialoperationsstyrker ind i et venligtsindet land uden at have informeret regeringen og uden garanti for at målet var der – med risiko for tab af civile og egne soldater og en international krise.

NGA havde vigtig rolle

Mange har taget æren for at have opsporet og dræbt Al-Qaeda s leder, Osama Bin Laden.

Men NGA spillede en afgørende rolle for både at opdage, hvor Bin Laden holdt til, og hvordan man kunne optimere muligheden for, at angrebet på hans hus blev en succes, skriver TheAtlantic.com.

NGA hjalp CIA med at finde Osama Bin Ladens store villa. Baseret på tips fra kilder og aflyttede telefonsamtaler, havde analytikerne en generel beskrivelse af hvilken type af bolig, Bin Ladens kurer boede i. Og det var ved at følge kureren, at man fandt Bin Laden.

Det var specialisterne hos NGA, der gennemgik i tusindvis af satellitkort over Pakistan, og de kom frem til en række bud på, hvor Bin laden kunne opholde sig. Et af forslagene var huset i Abbottabad, hvor Bin Ladens treetagers hus adskilte sig fra de andre i området, skriver Atlantic.

Herefter skabte NGA en 3D-model af villaen ved at bruge både klassiske satellitfotos og laseropmåling.

Grønt lys fra Obama

NGA havde en højtflyvende drone på plads, som holdt øje med stedet både før, under og efter angrebet.

De leverede også kort til helikopterpiloterne fra Special Operations Command, som simulerede, hvordan det landskab så ud, som de skulle flyve over.

Dertil kunne de analysere sig frem til, hvor mange mennesker, der boede i villaen, deres køn og højde.

Og så kunne de anvise, hvor de specielle Black Hawk helikoptere skulle lande under operationen.

I foråret 2011 gav Obama grønt lys til operationen – den gik i gang 2.maj 2011.

Obama betalte for sine burgere

Tilbage til historien om præsident Obamas besøg på Five Guys-burgerbaren, der skal have en afslutning.

Først stillede præsidenten op til et gruppebillede med de ansatte.

Og så betalte han 80 dollars for sine burgere og forlod stedet med to store, brune papirposer – fyldt med burgere og pomfritter.