Udland

USA sender flådestyrke med hangarskib mod Nordkorea

Nordkorea er fortsat den største trussel i regionen på grund af sit atomvåbenprogram, siger kommandør.

USA har sendt flere krigsskibe til den koreanske halvø.

Det oplyser den amerikanske flåde.

- Den amerikanske stillehavskommando har beordret Carl Vinson Strike Group nordpå (fra Singapore, red.) som en fornuftig foranstaltning for at opretholde beredskab og tilstedeværelse i det vestlige Stillehav, siger  Dave Benham, der er talsmand for USA's stillehavskommando.

Frygter nordkoreanske atomvåben

Det sker med henvisning til blandt andet hangarskibet USS Carl Vinson.

- Den største trussel i regionen er fortsat Nordkorea på grund af dets hensynsløse, uansvarlige og destabiliserende atomvåbenprogram og prøveaffyringer af missiler, siger Dave Benham.

I sidste måned var Carl Vinson i Sydkorea i forbindelse med en militærøvelse, og generelt er det ikke ualmindeligt med amerikanske militærskibe omkring den koreanske halvø.

Planen var dog, at Carl Vinson Strike Group skulle have sejlet til Australien, men det er altså nu blevet ændret.

Nordkorea: Vi må styrke vores atomprogram

Beslutningen vil øge spændingerne i regionen og kommer i kølvandet på et amerikansk missilangreb i Syrien, som præsident Donald Trump beordrede som gengæld for et formodet giftgasangreb i den syriske Idlib-provins.

I sin første udtalelse siden det amerikanske angreb mod en luftbase i Syrien kalder Nordkorea missilangrebet for "en handling af aggression, som ikke kan tolereres".

Samtidig mener nordkoreanerne, at angrebet viser, at det var det rette valg at "styrke landets atomprogram".

- Virkeligheden viser, at vi må bruge magt for at modstå magt, og angrebet viser endnu en gang, at vores beslutning om at styrke vores atomprogram var den rigtige, siger en unavngiven talsmand for Nordkoreas udenrigsministerium ifølge det statslige nyhedsbureau KCNA.

Analytikere mener, at USA's missilangreb mod den syriske luftbase indeholder et klart budskab til styret i Nordkorea, om at USA ikke er bange for at bruge den militære løsning.

Trump kræver handling af Kina

Tidligere på ugen affyrede Nordkorea et ballistisk missil ud over Det Japanske Hav. Det er langt fra første gang, Nordkorea har gjort det, og kort tid forinden forlangte Donald Trump, at Kina tager ansvar for diktaturstaten.

- Kina har stor indflydelse i forhold til Nordkorea, og Kina kan enten hjælpe os med at håndtere Nordkorea, eller de kan lade være. Hvis de hjælper, vil det være rigtig godt for Kina, og hvis de ikke gør, vil det ikke være godt for nogen, sagde Trump til Financial Times tidligere på ugen.

I samme ombæring understregede han, at han ikke har tænkt sig at sidde på hænderne, hvis Kina forholder sig passiv.

- Hvis Kina ikke løser situationen i Nordkorea, så gør vi. Det er alt, hvad jeg vil sige, siger den amerikanske præsident.

Tidligere affyringer

Så sent som for to uger siden registrerede amerikansk og sydkoreansk militær en missilaffyring fra Nordkorea.

Den forløb dog angiveligt ikke som planlagt, da missilet tilsyneladende eksploderede efter kun få sekunder i luften.

Tidligere i marts sendte Nordkorea missiler ud over Det Japanske Hav. Den gang var der tale om fire ballistiske missiler.

Det skete ifølge nyhedsbureauet Reuters som en reaktion på den årlige militærøvelse mellem USA og Sydkorea, eftersom styret i Nordkorea ser øvelsen som forberedelse til krig.

I løbet af det seneste år har Nordkorea affyret en stribe missiler og gennemført to af styrets hidtil fem atomprøvesprængninger i strid med FN's resolutioner.