Udland

USA sender flådestyrke mod Nordkorea: - De er hundeangste

Nordkoreaekspert tror ikke, at amerikanske hangarskibe vil gøre noget godt for håbet om fred. Diktaturstaten vil kun føle sig endnu mere presset.

Som svar på Nordkoreas ”hensynsløse, uansvarlige og destabiliserende” atomvåbenprogram har USA sendt flere krigsskibe mod diktaturstaten.

Men det er ikke nogen god idé, lyder det fra Geir Helgesen, der er er Nordkoreaekspert og leder af Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet.

- Man kan sige med stor sikkerhed, at resultatet ikke bliver positivt, siger Geir Helgesen til TV 2 og tilføjer:

- Man har forsøgt det samme utallige gange, og hver eneste gang har Nordkoreas svar været at fortsætte oprustningen, atomprøvesprængningerne og missiltest. Det er en meget kedelig cirkel.

Hvis Kina ikke løser situationen i Nordkorea, så gør vi

Donald Trump

Nordkorea frygter at ende som Libyen og Irak

Ifølge Geir Helgesen fortsætter Nordkorea oprustningen, fordi landet er bange for amerikanske angreb. Omvendt siger amerikanerne, at de sender skibene som svar på nordkoreansk aggression.

Han siger, at begge parter kan have ret, men at uenighederne mellem landene ikke bliver løst med mere militær.

- Nordkorea er allerede hundeangst for USA og har også på højeste plan sagt, at grunden til, de gør det her, er simpelthen frygten for at komme i samme kategori som Irak og Libyen og til dels Afghanistan, siger Geir Helgesen.

Nordkorea har allerede reageret skarpt på nyheden om de amerikanske flådefartøjers kurs.

- Virkeligheden viser, at vi må bruge magt for at modstå magt, og angrebet viser endnu en gang, at vores beslutning om at styrke vores atomprogram var den rigtige, siger en unavngiven talsmand for Nordkoreas udenrigsministerium ifølge det statslige nyhedsbureau KCNA.

Talsmanden inddrager også det amerikanske missilangreb mod en syrisk militærbase natten til fredag.

- Angrebet i Syrien minder os grundigt om, at det er meget farligt at have illusioner om imperialisme, og kun vores egen militære magt kan beskytte os mod imperialistisk aggression.

Kræver handling af Kina

Donald Trump mødtes fredag og lørdag med Kinas præsident, Xi Jinping, i USA, hvor Nordkorea var et af de vigtigste emner.

Forud for mødet krævede den amerikanske præsident handling af Kina.

- Hvis Kina ikke løser situationen i Nordkorea, så gør vi. Det er alt, hvad jeg vil sige, sagde Donald Trump til Financial Times tidligere på ugen.

Ifølge den amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson enedes de to ledere under møderne fredag og lørdag om, at truslen fra Nordkoreas atomvåbenprogram er ”presserende”:

- De to sider bemærkede, at det haster med truslen fra Nordkoreas våbenprogram og bekræftede deres engagement i en atomvåbenfri koreansk halvø, sagde Rex Tillerson ifølge CNN.

Trump vil spille med musklerne

Geir Helgesen tror ikke, at de to ledere har drøftet beslutningen om at sende de amerikanske krigsskibe mod Nordkorea under møderne. Ifølge ham handler det for Donald Trump om at vise muskler og overraske den kinesiske præsident.

Det er dog næppe vejen til fred, for Kina har ifølge Geir Helgesen gjort det klart, at Nordkorea-problematikken kun kan løses via dialog.

Han siger, at amerikanske forskere har undersøgt det historiske forhold mellem USA og Nordkorea. Og deres konklusion er, at når USA sender positive signaler, gør Nordkorea det samme. Men hvis amerikanerne gør det modsatte, reagerer styret i Pyongyang med en voldsom retorik.

- Vi kan simpelthen følge udviklingen i de sidste 50 år nærmest og se, hvornår Nordkorea opfører sig pænt, og hvornår de ikke gør. Det hænger fuldstændig sammen med amerikanske udspil, siger Geir Helgesen.

Nordkorea er fortsat den største trussel i regionen på grund af sit atomvåbenprogram, siger kommandør. Video: Morten Nielsen