Udland

Advarer om eksplosiv stigning af civile tab:- Folk er bange for koalitionens fly

Der er sket en eksplosiv stigning i antallet af dræbte civile i koalitionens luftangreb mod IS. Nu advarer en aktivistgruppe mod konsekvenserne.

Raqqa bliver slagtet i stilhed

  • Raqqa havde 220.448 indbyggere ifølge en folketælling fra 2004.
  • Gruppen 'Raqqa Bliver Slagtet i Stilhed' har 17 aktive medlemmer, der stadig befinder sig i Raqqa.
  • Gruppen har mistet fire medlemmer; drab som Islamisk Stat har taget skylden for. To af dem i Tyrkiet.
  • Komiteen for Beskyttelse af Journalister tildelte gruppen den internationale pressefrihedspris i 2015.
  • Dokumentarfilmen "City of Ghosts", der handler om Hussam Eesa og hans medaktivister, vandt publikumsprisen ved dette års CPH:DOX.
  • Raqqa har været under Islamisk Stats fulde kontrol siden april 2014.

En lydbesked tikker ind på telefonen. En arabisk stemme siger, at endnu et vestligt luftangreb er i gang nær terrorbevægelsen Islamisk Stats syriske højborg, Raqqa.

- Jeg lukker for nettet, og når situationen falder til ro, kontakter jeg jer igen, siger stemmen.

TV 2 har besøgt aktivistgruppen 'Raqqa Bliver Slagtet i Stilhed' et hemmeligt sted i Tyskland.

Fra en lejlighed holder 28-årige Hussam Eesa dagligt kontakt med 17 kilder i Raqqa for at dokumentere overgreb mod civile. Men hvor fokus før har været på IS’ forbrydelser, så er øjnene nu særligt rettet mod den koalition, som vil befri byen. En koalition, som Danmark er med i.

- Førhen stod koalitionen for befrielse. Men sådan er det ikke længere. Nu mener folk, at koalitionen er på samme side som IS, og at de begge er imod civilbefolkningen, siger Hussam Eesa.

Hussam Eesa fortæller, at koalitionens angreb på civile i sidste ende kan styrke IS. Video: Joachim Saxtorph-Poulsen

- Angrebene styrker IS

De seneste måneder er der sket en eksplosiv stigning i antallet af indberetninger om civile, der er omkommet i koalitionens bombardementer. Det går især ud over de civile i Raqqa-provinsen og den irakiske by Mosul.

Ifølge den anerkendte observatørgruppe Airwars har koalitionen mod Islamisk Stat gennemsnitligt dræbt 92 civile om måneden, siden kampen mod terrorgruppen blev indledt.

Men alene i marts lyder det tal på 477.

- Nu er folk mere bange for koalitionens kampfly end for de russiske fly. Det gør IS stærke, og det betyder, at koalitionen og IS bliver sat i samme bås, siger Hussam Eesa.

I alt har 2978 civile mistet livet til koalitionens bomber ifølge Airwars.

Koalitionstal afviger

Koalitionens egne tal viser et andet billede. De har officielt anerkendt 229 dræbte civile i hele koalitionens snart tre år lange levetid.

- Der er helt sikkert tale om mørketal eller underrapportering i de tal, som koalitionen kommer frem med, siger Kristian Søby Kristensen, som er vicecenterleder i Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

Men ifølge eksperten er der ikke tale om, at koalitionen bevidst vil mislede med tallene - de er underlagt andre dokumentationskrav som statslig organisation.

- I sidste ende kan de dokumentationskrav også føre til, at et retsligt ansvar skal placeres, og derfor skal de være mere grundige, siger Kristian Søby Kristensen.

Bykampe skyld i stigning

TV 2 har også besøgt det amerikanske hangarskib George H.W. Bush, der ligger i Den Persiske Golf. Et kolossalt hangarskib, som huser flere fly, end der er i det samlede danske flyvevåben. 12 timer i døgnet afgår der fly herfra for at bombe mål i Irak og Syrien.

Her hører både lederne og piloterne om de civile tab, som de siger, at de gør alt for at undgå. Men det bliver sværere og sværere, for i Mosul er den irakiske hær og koalitionen helt inde i bykernen – og i Raqqa-offensiven bliver bebyggelsen tættere og tættere.

- Lige nu bruger IS civile som menneskelige skjold. Derfor har det højeste prioritet for os at undgå civile tab, fortæller kontreadmiral i den amerikanske flåde, Kenneth Whitesell.

Ifølge Hussam Eesa kendte han personligt 12 af de personer, der døde i et koalitionsangreb lidt uden for Raqqa. Video: Joachim Saxtorph-Poulsen

Strategi kan vende lokalbefolkning

Den 21. marts ramte koalitionens bomber, ifølge flere internationale observatørgrupper, en skole ved Tabqa – en by lidt uden for Raqqa – der husede op mod 100 internt fordrevne familier. Airwars' optællinger peger på, at mindst 33 personer blev dræbt i angrebet, som de beskriver som veldokumenteret.

For Hussam Eesa var angrebet specielt. Han kendte personligt 12 af de personer, der omkom.

- Det er for svært at fortælle om, for måske bliver min familie dræbt i dag eller i morgen af koalitionen, siger han.

Civile tab som dem i Tabqa kan udgøre et alvorligt problem for koalitionen. Det mener Kristian Søby Kristensen.

- Hvis man får befolkningen til at skifte side ved at bombe dem for meget, så kan konsekvensen være, at operationen lykkedes, men patienten døde, siger han.

I sidste ende kan det betyde flere år med tumult i den krigshærgede region.

- Man kan tabe freden, hvis man skaber politisk modstand mod sit eget projekt blandt den befolkning, som man forsøger at befri, siger Kristian Søby Kristensen.

Danmark bidrager ikke længere med kampfly til koalitionen. Alligevel har aktivisten et opråb til Danmark – og resten af koalitionen – om at ændre måden, vi fører krigen på.

- Når vi dræber civile, så vil det skubbe folk i retningen mod Islamisk Stat og i retningen mod at tro på deres ideologi, advarer han.