Terror i Stockholm

39-årig usbeker stod til udvisning - udtrykte sympati for Islamisk Stat

Den formodede gerningsmand søgte opholdstilladelse i 2014, men fik senere afslag. Han havde sympati for Islamisk Stat, bekræfter svensk politi.

Den 39-årige usbeker, der formodes at stå bag lastbilangrebet i Stockholm fredag, stod til at blive udvist af landet.

Det oplyser svensk politi på et pressemøde søndag.

- Vi ved, at han i 2014 søgte om opholdstilladelse i Sverige, at hans ansøgning i juni 2016 blev afslået af Udlændingestyrelsen, som også besluttede, at han skulle udvises, siger Jonas Hysing, der er operativ chef i det svenske rigspoliti. 

- I december 2016 fik han en frist til at forlade landet frivilligt inden for fire uger, og det kom fra Udlændingestyrelsen. I februar 2017 overdrages det til politiet at sørge for udvisningen, da denne person var stukket af, tilføjer han.

Bekræfter IS-sympati

Svenske medier har beskrevet, at manden har udtrykt sympati for terrororganisationen Islamisk Stat.

Det bekræftede politiet på søndagens pressemøde. 

- Vi ved, at den mistænkte havde udtrykt sympati for Islamisk Stat og andre ekstremistiske organisationer, siger Jonas Hysing. 

På et pressemøde søndag bekræfter søndag, at den formodede gerningsmand bag lastbilangrebet i Stockholm viste sympati for Islamisk Stat. Video: Morten Nielsen

S kalder Støjberg og Pape i samråd

Oplysningerne fra svensk politi, om at manden opholdt sig i Sverige på trods af, at han skulle udvises, får nu Socialdemokratiet til at kalde justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udlændingeminister Inger Støjberg (V) i samråd.

- Vi frygter, at der blandt de mange afviste, der er forsvundet i Danmark, er nogen, der er i risikogruppen for at begå terror. Vi vil have strammet op på processerne for at sikre dels en effektiv udvisning, dels at sikre, at vi tidligt får øje på dem, der er i risikogruppen, siger retsordfører Trine Bramsen til TV 2.

Anordning kunne bringes til sprængning

Tv-kanalen SVT fortalte lørdag, at der var fundet en ueksploderet bombe i lastbilen, og at den formodede gerningsmand havde brændt sig.

Ingen af delene blev bekræftet af politiet, som dog erkendte, at der er fundet en teknisk anordning, som kunne bringes til sprængning. Om anordningen indeholdt sprængstof, ville politiet ikke sige noget om.

Politiet sagde desuden, at flere personer er i deres varetægt i forbindelse med efterforskningen af sagen.

Politiet har indtil nu gennemført omkring 500 afhøringer i forbindelse med angrebet i Stockholm.

Jan Evensson fra politiets ledelse siger, at "vi har over 40 digitale beviser - først og fremmest filmoptagelser, som vi har modtaget." 

Ifølge sikkerhedsrådgiver Jan Jarlbæk er det positivt, at politiet har meget materiale at arbejde med, men det er også en stor opgave, siger han. 

- Det kan være ufattelige mængder af information, der skal gennemgås. Det er enormt tidskrævende, det de er i gang med lige nu, siger Jan Jarlbæk.

Fire alvorligt såret

Svensk politi oplyser også, at alle fire dødsofre fra angrebet er blevet identificeret. De dræbte er to svenskere, en brite og en belgier. 

Ti personer er stadig indlagt og under behandling for de kvæstelser, som de fik ved angrebet. Fire er alvorligt såret og ligger på intensiv. Seks personer er lettere såret. 

Politiet har forstærket bevogtningen af en række pladser i Sverige. 

OVERBLIK: Disse angreb står afviste asylansøgere bag

 1. 2015

  1. Dobbeltdrab i en Ikea i Västerås

   To personer - en kvinde og en mand - blev dræbt ved et knivoverfald i Ikea i Västerås. Det var en 36-årig mand, der stod bag. Han var samme morgen blevet afvist af de svenske udlændingemyndigheder og stod til at blive udvist af landet.

 2. 2016

  1. Afvist asylansøger bag eksplosion i Sydtyskland

   En 27-årig syrisk selvmordsbomber detonerede sprængladning på en musikfestival i Ansbach. 15 personer blev såret. Gerningsmand efterlod sig en video, hvor han sværger troskab til Islamisk Stat.

   Den 27-årige syrer var afvist asylansøger og kom fra den syriske storby Aleppo

  2. 19. december

   24-årige tuneser kørte med en lastbil direkte ind i et befolket julemarked i Berlin. I alt mistede 12 mennesker livet under angrebet. 49 personer blev bragt til hospitalet.

   Gerningsmanden blev senere dræbt i Milano.

   I april 2016 søgte han asyl i Tyskland. Hans ansøgning om asyl blev dog afslået, og han stod til at skulle blive udvist.