Terror i Stockholm

Tre minutters rædsel på gågaden: Så hætteklædt mand hoppe ind og starte motoren

En lastbil pløjede fredag eftermiddag 550 meter ned ad en befærdet gågade i Stockholm. Øjenvidner fortæller her om to-tre minutter med død og rædsel.

Det var uhyggelige scener, der udspandt sig på gågaden Drottninggatan i Stockholm, da en lastbil fredag dræbte og sårede adskillige personer.

Via øjenvidneberetninger kan du her få et overblik to-tre kaotiske minutter på gågaden, der minder om Strøget i København.

Vi gjorde det så godt, vi kunne. En af dem døde.

Øjenvidnet Hassan Sidi forsøgte forgæves at redde en kvæstet kvinde.

Ramte med et ordentligt smæld

Kort før klokken 15 står Niclas Carling på Adolf Fredriks Kyrkogata - en sidegade til Drottninggatan - og leder efter et hotel, da han ser en hætteklædt mand hoppe ind i en lastbil og starte motoren.

Han ser chaufføren løbe efter lastbilen i forsøget på at stoppe den. Men få sekunder senere svinger lastbilen ind på den befærdede gågade. Her er der fredag eftermiddag weekend-stemning, og mange kvinder, mænd og børn går rundt og kigger på butikker.

Niclas Carling er fulgt med lastbilen rundt om hjørnet til Drottninggatan og kan herfra se uhyggelige scener. I første omgang hamrer den ind i en opstillet betonløve.

- Han ramte den med et ordentligt smæld. Alle var rædselsslagne, siger Niclas Carling til den svenske avis Aftonbladet.

Den væltede betonløve.

Øjenvidne: Lastbilen kørte op mod 100 km/t

Lastbilen fortsætter ned ad gågaden, hvor folk kaster sig ind i forretninger eller gemmer sig i porte for at undgå at blive ramt.

Private optagelser viser lastbilangrebet i Stockholm. Her ses det i slowmotion. Video: Kasper Søgaard Alstrup

Flere af dem, der undgår lastbilen, står uforstående og kigger ned ad gaden. Flere skriger og råber "nej, nej, nej", mens andre løber efter lastbilen og forsøger at stoppe den.

Det er dog langt fra alle, der kan nå i sikkerhed fra lastbilen, der ifølge et andet øjenvidne kørte med meget høj fart.

- Han kørte 80 måske 100 km/t. Han gassede op hele vejen, siger Marco, der sammen med sin kæreste så angrebet fra en kaffebar.

- Over for mig påkører han en kvinde. Derefter påkører han masser af folk helt ned mod Åhléns (stort varehus længere nede ad gågaden, red.), tilføjer Marco. 

Drottninggatan blev afspærret umiddelbart efter angrebet.

Folk bliver kastet rundt

Med høj fart fortsætter lastbilen forbi butikker, restauranter og caféer.

Martin Svenningsen sidder i en bus på Kungsgatan, da lastbilen på sin vej ned ad Drottninggatan krydser. Til sverigesradio.se siger han, at han ser mindst tre døde.

- Store mængder af folk bliver kastet i forskellige retninger. Den må have haft høj fart på, for de kroppe, jeg ser, er meget ilde tilredt, tilføjer Martin Svenningsen

Stockholm terror v2

Han hopper ud af bussen, hvor han sammen med flere andre forsøger at yde førstehjælp til et offer. Det viser sig dog hurtigt, at manden er død.

Et andet øjenvidne ved navn Hassan Sidi sidder på en kaffebar, da lastbilen brager forbi. Han løber hurtigt ud for at hjælpe tre kvinder, der er blevet ramt, og koncentrerer sig om den ene, der er bevidstløs.

- Vi gjorde det så godt, vi kunne, siger Hassan Sidi til Aftonbladet.

- En af dem døde. 

Et tildækket lig på Drottninggatan.

Dansk vidne kunne mærke noget var galt

Efter få - formentlig to eller tre - minutter har lastbilen kørt 550 meter ned ad Drottninggatan. Til sidst brager den ind i stormagasinet Åhléns, hvorfra chaufføren formentlig flygter.

Lastbilen kørte til sidst ind i Stormagasinet Åhéns.

Danske Christiane Højlund befandt sig i stormagasinet, da lastbilen ramte.

- Jeg registrerer en lyd i baghovedet og går mod udgangen som normalt. Så begynder jeg at mærke, at der er noget galt, for folk begynder at løbe i alle mulige retninger, siger Christiane Højlund til TV 2.

TV 2s reporter på Drottninggatan dagen efter angrebet.

Fire personer blev dræbt og 15 såret. Johan Bratt, cheflæge i Stockholm, siger lørdag morgen til SVT, at seks af de 15 kvæstede personer er blevet udskrevet. Et barn og otte voksne er fortsat indlagt.