Terror i Stockholm

Rørt svensk konge efter Stockholm-angreb: - Mine tanker går til ofrene

Sveriges konge, Carl Gustav, er rystet over angrebet, men han roser politiet for deres arbejde.

Det var en bevæget svensk konge, der lørdag eftermiddag gik på talerstolen.

For et døgn siden pløjede en lastbil 550 meter ned ad en befærdet gågade i Stockholm. Fire mennesker mistede livet, og 15 personer blev såret.

Hændelsen har efterladt Sverige forslået og på listen over byer, der har været ramt af terror.

- Mine og kongefamiliens tanker går til ofrene for angrebet. Vi er med dem i deres sorg. Vi er rystet over, hvad der er sket, siger Sveriges konge, Carl Gustav.

Svensker stod sammen trods terror

Kort efter angrebet, mens svenskerne var midt i chokket og rædslen, fandt borgerne i den svenske hovedstad sammen om medmenneskeligheden og hjælpen til hinanden.

Gennem hashtagget #openstockholm delte svenskerne ud af deres åbne arme på de sociale medier. De åbnede deres hjem og tilbød husly til fremmede, der var bange - eller blot ikke kunne komme hjem på grund af, at angrebet lukkede for al offentlig transport.

- Det er fortrøstningsfuldt at se den omtanke, som folk viser hinanden, og det viser kraften i vores samfund. Alle os, der hjælper, er mange flere end dem, der vil os det ondt, siger den svenske konge.

- Den viden giver mig trøst.

Carl Gustav og den svenske kongefamilie er blevet informeret om politiets arbejde. Under talen roser han flere gange deres arbejde. Han mener, at de har gjort "et fantastisk stykke arbejde" og været med til at minimere skaderne.

Den svenske kronprinsesse Victoria var dybt berørt, da hun lørdag formiddag mødte op ved gerningsstedet i Stockholm og lagde blomster​:

Den svenske kronprinsesse Victoria var dybt berørt, da hun lørdag formiddag mødte op ved gerningsstedet i Stockholm og lagde blomster Video: Michael Rathje

Stor ros til politiet

Kongen er ikke alene om at hylde politiets arbejde. På de sociale medier har flere svenskere rost dem, skriver Aftonbladet.

Også indenrigsminister Anders Ygeman har rost politiets handling.

- Det er et forfærdelig angreb, som har fundet sted, men jeg er utrolig glad for, at politiet gør en indsats. Mange politifolk gør et fantastisk arbejde, fortalte han SVT.

Den svenske konge slutter sin tale af med et klart budskab til befolkningen:

- Sverige er, og har længe været et sikkert og fredeligt land. Det vil vi fortsætte med at være.