Udland

Mennesketomme Stockholm forsøger at forstå katastrofen

Stockholms butikker, barer og restauranter holder lukket fredag aften, efter at byen blev udsat for et angreb. Spøgelsesby. Det er det første, der falder stockholmerne ind, når de bliver spurgt til, hvordan de oplever deres hovedstad sent fredag aften på dagen, hvor en lastbil kørte ind i en folkemængde midt i Stockholm. - Normalt på en fredag aften ville der være langt flere mennesker her. Alt ville have åbent, men ikke i aften. Det er spøgelsesagtigt. - Folk er bange og skræmte, og de tror, at et nyt angreb vil ske.

Stockholms butikker, barer og restauranter holder lukket fredag aften, efter at byen blev udsat for et angreb.

Spøgelsesby.

Det er det første, der falder stockholmerne ind, når de bliver spurgt til, hvordan de oplever deres hovedstad sent fredag aften på dagen, hvor en lastbil kørte ind i en folkemængde midt i Stockholm.

- Normalt på en fredag aften ville der være langt flere mennesker her. Alt ville have åbent, men ikke i aften. Det er spøgelsesagtigt.

- Folk er bange og skræmte, og de tror, at et nyt angreb vil ske. Det her er en katastrofe for vores land, siger 31-årige Martin H.

Hverken restauranter, barer eller butikker har åbent i den centrale del af byen, og Sveriges største by minder mere om en søvnig provinsby end en storby.

Fredag eftermiddag kørte en lastbil ind i en folkemængde ved Drottninggaten og dræbte fire og sårede 15 personer.

På Drottninggaten bor André på 33 år. Han var på arbejde, da angrebet skete, og han kunne i første omgang ikke komme hjem på grund af politiets afspærringer.

- Jeg blev meget chokeret og overrasket. Jeg tror stadig ikke, at vi har fattet, at det her angreb har ramt os, fortæller han.

- Uret stoppede et øjeblik i hele Sverige. Jeg havde brug for at trække vejret og lige lade det synke ind. At opleve byen er en del af sorgprocessen. Man er nødt til at bearbejde katastrofen.

- Jeg tænker på de folk, der gik rundt på Drottninggaten og ikke regnede med, at det skulle ske, siger han.

Tæt ved politiafspærringer omkring Drottninggaten står 38-årige Johan. Ingen af dem, Ritzau har talt med på gaden, ønsker at opgive deres fulde navn.

De kommer alle med samme forklaring:

- Den offentlige debat om indvandring og etnicitet er så betændt i Sverige for tiden, og jeg er bange for, at folk, jeg kender, ser mine citater og opfatter dem anderledes, end jeg egentlig mener dem, siger Johan.

André uddyber:

- Vi er mere mistænksomme på grund af den hårde debat. Ikke direkte mod medierne, men hele samfundet. Det skaber en masse mistænksomme sind. Folk har nerverne uden på tøjet, siger han.

Både Martin H, André og Johan frygter, at fredagens angreb kun vil antænde debatten endnu mere, ligegyldigt hvad gerningsmandens motiv har været.

- Der bliver blot endnu mere had nu i debatten, lyder det fra Johan.