Terror i Stockholm

Lastbil pløjede ind i menneskemængde i Stockholm: Betonklodser er ikke nok - sådan kan man sikre sig

Ifølge Sikkerhedsbranchen er betonklodser slet ikke nok til at stoppe en lastbil på vej ind i en folkemængde.

Efter terrorangrebet med lastbil i Berlin i december satte politiet betonklodser op flere steder i København.

Men om det samme kommer til at ske oven på fredagens angreb på gågaden Drottninggatan i Stockholm, er endnu uvist.

TV 2 har lørdag spurgt Københavns Politi, om der er nye tiltag på vej, men her er meldingen ”ingen kommentarer”.

Fredag skrev Rigspolitiet på Twitter, at det løbende vil blive vurderet, ”om det er nødvendigt med yderligere tiltag herhjemme”, men at dansk politi i forvejen er i forhøjet beredskab. Lørdag morgen er meldingen fra Rigspolitiets pressetjeneste den samme.

Kritik af betonklodser: "Som en varm kniv i smør"

Da politiet i december satte betonklodser op foran blandt andet Tivoli og på Strøget, fortalte Sikkerhedsbranchen til TV 2, at det langt fra er nok til at stoppe en lastbil i høj fart.

- Man kan være heldig, at lastbilen bliver beskadiget, så den ikke kan køre så langt, men den ryger jo igennem betonklodserne som en varm kniv i smør, sagde Kasper Skov-Mikkelsen, der er direktør i Sikkerhedsbranchen.

Han tilføjede, at det som en hurtig og foreløbig reaktion kan være udmærket at sætte betonklodser op. De er ikke fuldstændigt ubrugelige og kan være med til at sende et signal, men hvis myndighederne vurderer, at der på længere sigt er en reel risiko et bestemt sted, skal der mere holdbare løsninger til, lød det fra Kasper Skov-Mikkelsen.

Han fremhævede forskellige alternativer, der både er mere sikre, men også kønnere at se på end betonklodserne.

Det drejer sig om de såkaldte ”bollards”, som er tykke stolper, der effektivt stopper en lastbil. En standardlastbil på 7,5 ton vil med en hastighed på 50 kilometer i timen stoppe helt op ved mødet med dem. Lastbilen bliver godt og grundigt ødelagt, og i modsætning til betonklodserne har den ikke mulighed for at fortsætte kørslen.

Det er også muligt at spænde en form for wire eller net ud mellem de faste stolper. Nettet kan, som det ses i videoen øverst, også effektivt stoppe en lastbil, men har ligesom de faste stolper den ulempe, at det kan være svært at evakuere et område, hvis det er ”hegnet” for godt ind.

Opfordrer chauffører til låse lastbiler

Angrebet i Stockholm fredag fandt sted på Drottninggatan, som er en gågade lig Strøget i København.

Lastbilen tilhørte bryggeriet Spendrups og blev stjålet få sekunder før angrebet.

- Vi har talt med vores chauffør, og han siger, at var ved at levere til en kunde, steg ud af bilen og derefter skulle en person være sprunget ind i kabinen og stjålet lastbilen. Chaufføren er uskadt og er nu med politiet, sagde Spendrups kommunikationsdirektør, Mårten Lyth, fredag.

Ifølge sikkerhedsrådgiver Jan Jarlbæk viser fredagens hændelse i Stockholm, at politiet alene ikke kan stå for sikkerheden.

Det er også vigtigt, at eksempelvis chauffører er meget opmærksomme, siger han.

- Las os tage udgangspunkt i det her konkrete eksempel (Stockholm, red.) og lad os opdrage vareudbringere til at tage deres nøgler med sig og låse deres bil, når de lader den stå inde på Strøget. Det vil da være første skridt til at forhindre den slags ting her, siger Jan Jarlbæk.

Politiet alene kan ikke forhindre lastbil-angreb som det, der fredag dræbte fire personer i Stockholm, mener sikkerhedsrådgiver Jan Jarlbæk. Video: Jasmina Blichert

Tidslinje: Terrorangreb med køretøj i Europa og USA

 1. 2016

  1. Blodigt angreb i Nice

   En hvid lastbil kørte ind i en større menneskemængde på promenaden i havnebyen Nice i det sydlige Frankrig. 84 personer har mistet livet, og 18 var i kritisk tilstand efter terrorangrebet. Mere end 400 blev såret.

   Gerningsmanden var den 31-årige tunesiske mand, Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Han var født i Tunesien og opvokset i Frankrig med bopæl i Nice. Politiet skød og dræbte gerningsmanden.

  2. Ohio: Angreb studerende med stor køkkenkniv

   Gerningsmanden, 18-årige Abdul Razak Ali Artan, kørte først ind i en menneskeflok og forlod efterfølgende bilen for at gå i gang med at stikke folk med en stor køkkenkniv på Ohio State University. Ni personer blev kørt på hospitalet efter episoden, men alle var uden for livsfare. 

  3. Berlin: Angreb mod julemarked var terror

   12 personer mistede livet, og 48 sårede blev bragt på hospitalet, da en lastbil kørte ind på et julemarked og uden at sænke hastigheden ramte adskillige mennesker i den tyske hovedstad, Berlin.

 2. 2017

  1. Seks personer døde efter angreb i London

   En bil gasser op og kører ind i adskillige personer på Westminster Bridge. Efter at have kørt folk ned på Westminster Bridge, fortsatte bilen mod det britiske parlament. Her bragede den ind i et hegn, og en mand sprang ud og løb ind af porten mod parlamentet. Her angreb han en politibetjent, der bevogtede parlamentet, med en kniv. Gerningsmanden blev kort efter skudt og dræbt af politi på stedet. Hele angrebet varede sammenlagt 82 sekunder.

   Gerningsmanden, som er blevet identificeret som den 52-årige Khalid Masood, var allerede kendt af den britiske efterretningstjeneste MI5.

   I alt mistede seks personer livet - deriblandt angrebsmanden.

  2. Bilist med riffel og knive sigtes for terrorplan i Antwerpen

   En 39-årig knivbevæbnet mand, som blev anholdt i sin bil i den belgiske by Antwerpen, er blevet formelt sigtet for "forsøg på terrordrab".

   Fodgængere i belgisk by måtte kaste sig ned på vejen for at undgå at blive ramt af 39-årig mand i bil. Ingen kom noget til ved episoden.

  3. Fire personer meldes dræbt i det centrale Stockholm, Sveriges hovedstad. Én er blevet anholdt, og én er blevet pågrebet i sagen, efter en lastbil kørte ind i en menneskemængde på Drottninggatan.

   Kort inden var den blevet stjålet på den nærliggende Adolf Fredriks kyrkogata, da firmaets chauffør steg ud hos en kunde. Han blev lettere påkørt, da han forsøgte at stoppe køretøjet.

  4. To terrorangreb i London

   Mindst seks personer er dræbt, og mere end 30 er såret lørdag aften i et terrorangreb ved henholdsvis London Bridge og Borough Market i den østlige del af det centrale London i Storbritannien.

   Tre gerningsmænd stod bag begge angreb. De er alle dræbt af politiet.