Udland

Korrespondent om russisk krigsskib: Putin har fået nok

Putin har sendt et krigsskib til Syrien. Et kraftigt signal til amerikanerne, lyder det fra korrespondent.

Krigsskibet Admiral Grigorovich hører til den russiske Sortehavs-flåde og sejlede ifølge det statslige russiske nyhedsbureau Tass fredag ind i Middelhavet. Det er uklart, hvor skibet befinder sig lørdag.

Ifølge Tass er det planen, at skibet skal stoppe ved en logistikbase i den syriske havneby Tartus.

- Det russiske skib armeret med krydsermissilerne Kalibr vil besøge logistikbasen i Tartus, siger en unavngiven russisk millitærkilde til Tass.

Det sker kort tid efter, at amerikanske flådefartøjer natten til fredag affyrede 59 Tomahawk-krydsermissiler mod en syrisk luftbase nær byen Homs i Syrien.

Tass har ingen bekræftelse fra officielle kilder, men kilder skal skibet være ud for Syriens kyst i "mere end en måned".

- Dette er virkelig bare en magtdemonstration. Rusland spiller med musklerne og gør, hvad det kan for at minde alle om, at landet har været massivt til stede i Syrien og regionen, siger CNN's internationale korrespondent Paula Newton.

Amerikanerne er gået for langt

Ifølge Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent, Kristian Mouritzen, er der tale om en meget tydelig markering fra russernes side af, at amerikanerne er gået for langt.

- USA's angreb kan sagtens være en symbolsk handling, men den rammer direkte ned i Putins plan for Mellemøsten. Han troede, han sad der alene - han var ved at blive 'the master' af Mellemøsten, siger Kristian Mouritzen til TV 2.

Det amerikanske angreb kommer som et modsvar til det kemiske giftgasangreb, der ramte den syriske by Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen i det nordvestlige Syrien tirsdag. Her mistede mindst 86 civile livet, hvoraf mindst 30 var børn.

TV 2s korrespondent Claus Borg fortæller, at det russiske krigsskib ikke er et modsvar mod amerikanernes angreb på Syrien.

Blot rutine

TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt mener, at der kan være tale om ren rutine.

- Russerne har en flådebase i Syrien, hvor de også angiveligt skulle have seks flådefartøjer dernede i forvejen. Fregatten er muligvis blot på vej derned og for at tilslutte sig dem, siger Claus Borg.

Han vurderer derfor heller ikke, at der vil opstå nogen yderligere konflikt mellem Rusland og USA.

- Jeg vurderer ikke, at det er et modsvar mod amerikanernes angreb på Syrien, lyder det fra Claus Borg.

Trump har sat foden ned

Ifølge Mouritzen er USA's affyring af de 59 missiler et klart signal om, at Trump vil en anden kurs end USA’s tidligere præsident Barack Obama.

- Obama var langmodig på den lange bane og ignorerede de kemiske angreb. Han lod Assad køre over stregen, han tegnede i sandet og gjorde ingenting ved det, siger Kristian Mouritzen.

Samtidig med det amerikanske angreb fandt sted, mødtes USA's præsident Donald Trump med den kinesiske præsident.

- Klokken 20.40 spiste Trump steaks med Kinas præsident i Florida og samtidig får den kinesiske præsident at vide, lige efter de har afsluttet forhandlinger om Nordkorea, at om lidt vil der blive affyret 59 missiler mod Syrien, siger Kristian Mouritzen.

Sender også signal til Kina'

Samtidig med at Trump sætter foden ned ved at affyre missiler mod Syrien, så sender han også et signal til Kina, vurderer Kristian Mouritzen:

- Det er et signal til Kina om, at de skal overveje deres støtte til Nordkorea. USA betragter Nordkorea for at være en langt større trussel end Islamisk Stat,.

Russerne er også begyndt at optrappe deres tilstedeværelse udenfor Syrien.

- Bag ved det ligger, at Putin lurer på, hvad det er, Trump vil, forklarer Kristian Mouritzen.

Udtalelser fra verdens ledere

Flere af verdens ledere har været ude og udtale sig om amerikanernes angreb mod Syrien. Det skriver CNN.

Formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, siger:

– Det amerikanske angreb er den fornødne beslutsomhed mod de barbariske kemiske angreb. EU vil arbejde med USA i kampen om at få brutaliteten i Syrien bragt til ende.

Tysklands kansler, Angela Merkel:

- Dette angreb udført af USA er forståeligt – taget i betragtning, at der er tale om krigsforbrydelser, lidende, uskyldige børn og  dødvande i FN’s Sikkerhedsråd.

Frankrigs præsident, Francois Hollande, siger i en udmelding sammen med Merkel, at de to europæiske ledere var givet forudgående varsel om USA's operation.:

- Assad er ansvarlig for udviklingen af denne situation. Hans konstante brug af kemiske våben og hans voldsomme kriminelle handlinger må ikke gå ustraffet forbi, lyder det i en fælles erklæring.

NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger:

- Det syriske regime bærer det fulde ansvar for denne udvikling. NATO har konstant fordømt Syriens brug af kemiske våben som et klart brud på internationale normer og aftaler.