Udland

Flertal af danskerne bakker op om Trumps angreb i Syrien

Amerikanernes angreb mod Syrien var den rigtige beslutning. Det mener et flertal af danskerne.

Et flertal af danskerne, 52 procent, er enige i Donald Trumps beslutning om et militært angreb, der fandt sted natten til fredag.

Amerikanerne sendte flere end 50 krydsermissiler mod den syriske luftbase al-Shayrat, der er kontrolleret af regimet.

​Bombningen kom som et modsvar på det giftgasangreb, der ramte den syriske by, Khan Sheikhoun, i Idlib-provinsen i det nordvestlige Syrien tirsdag. Her mistede mindst 86 civile livet, hvoraf mindst 30 var børn.

Kun en fjerdedel af danskerne, 24 procent, er uenige og mener ikke, at Donald Trump skulle have bombet.

Det ved vi om USA's missilangreb mod Syrien

* Fredag 7. april affyrer USA op mod 59 Tomahawk-krydsermissiler mod en syrisk luftbase fra USS Porter og USS Ross i Middelhavet.

* Missilerne er rettet mod landingsbaner, hangarer og ammunitionslagre på flybasen Shayrat i Homs-provinsen i Syrien.

* Missilerne rammer klokken 3.45 lokal tid (2.45 dansk tid) og forvolder stor materiel skade.

* Angrebet er en reaktion på et kemisk angreb mod civile i den syriske by Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen tirsdag 4. april, hvor mindst 86 mennesker døde.

Om det amerikanske angreb

Fredag 7. april affyrerede USA op mod 59 Tomahawk-krydsermissiler mod en syrisk luftbase fra USS Porter og USS Ross i Middelhavet. Missilerne var rettet mod landingsbaner, hangarer og ammunitionslagre på flybasen Shayrat i Homs-provinsen i Syrien. Klokken 03.45 (02.45 dansk tid) landede missilerne og forvoldte stor materiel skade.

I forbindelse med lanceringen af det amerikanske angreb, sagde landets præsident, Donald Trump, på landsdækkende tv:

- Vi kan ikke ignorere, at destabiliseringen i regionen fortsætter. I aften beder jeg alle civiliserede nationer om at stille sig bag os i forsøget på at stoppe drabene og blodsudgydelserne i Syrien.

- Vi må stoppe terrorisme i alle afskygninger. Vi beder for de liv, for de sårede, og for dem der ikke længere er her.

Trump endte sin tale med ordene: "Gud velsigne USA og resten af verden".

Guvernøren i Homs-regionen, Talal Barazi, udtaler ifølge Reuters, at der ikke er sket ’store menneskelige tab’ efter angrebet, men at der er en ’materiel skade’ på luftbasen.

Om undersøgelsen

I Megafon-undersøgelsen fik adspurgte spørgsmålet:

’USA's præsident Donald Trump beordrede i nat et amerikansk militært angreb med mere end 50 krydsermissiler på en syrisk militærbase Angrebet blev begrundet - som en reaktion på et formodet syrisk gasangreb i tirsdags. Er du enig eller uenig i Donald Trump’s beslutning?’.

Pentagon har udgivet en video af USA's angreb mod en syrisk militærbase. Video: Jane Bruun Elkjær

Herefter skulle de også svare på, om de var enige eller uenige i, at ’Danmark bør officielt støtte op om Donald Trumps beslutning'.

Næsten halvdelen af danskerne, 48 procent, er enige i, at Danmark bør officielt støtte op om Donald Trump’s beslutning, mens 28 procent af danskerne er uenige.

Målingen er gennemført som en kombineret web- og telefonundersøgelse i dag den 7. april 1.034 respondenter har deltaget i undersøgelsen.

TV 2's journalist i Damaskus om nattens angreb: Der var russere til stede på basen. Video: Maria Runøe Møller