USA smadrede luftbase med 59 Tomahawk-missiler: Så præcise, at de kan flyve ind ad et vindue

Amerikanske krigsskibe har affyret 59 Tomahawk-krydsermissiler mod en militærbase i det vestlige Syrien. Bliv klogere på Tomahawk-missilet her.

USA har i nat bombet en syrisk luftbase med 59 missiler. Det sker som gengæld for et formodet giftangreb i Idlib-provinsen, hvor over 80 personer mistede livet på grund af nervegas.

USA anvendte såkaldte Tomahawk-krydsermissiler i angrebet, hvor op mod seks personer meldes dræbt.

Tomahawk Land Attack Missile (TLAM) er udviklet af General Dynamics i 1970'erne som et langtrækkende havbaseret krydsermissil til offensive formål med kapacitet til at kunne bære kernevåben. Kernevåbenskapaciteten er dog siden blevet udfaset.

Missilet bliver stadig brugt til at "sparke døren" ind, når USA indleder bombeangreb, fordi det kan affyres fra lang afstand uden at risikere en pilots liv.

Moderniseret flere gange

Missilet har en rækkevidde på op til 2.500 kilometer og anvender GPS til at nå sit mål. Tomahawk-missiler affyres fra skibe, ubåde eller fly og vil flyve i ekstremt lav højde for at undgå at blive opdaget på vej mod deres mål. Ofte vil de flyve en omvej for at undgå at blive spottet og skudt ned.

Siden den oprindelige udvikling af krydsermissilet har der været produceret flere forskellige varianter beregnet til flere kategorier af sprænghoveder. Navigationssystemerne gennemgik samtidig en revolutionerende udvikling fra de første typer, der var baseret på indkodning af landkort kombineret med landskabsgenkendelse til GPS-systemernes udvikling fra omkring 1993.

De nyeste udgaver af Tomahawk er forsynet med kameraer, der i forbindelse med GPS-systemerne gør det muligt at omprogrammere missilet undervejs. De nyeste taktiske versioner af missilet kan styres så præcist, at de kan flyve ind ad et vindue.

Koster 10 millioner stykket

Tomahawk-krydsermissilet har en længde på mellem 5,6 og 6,3 meter og et vingespan på 2,7 meter.

Det har kapacitet til at bære et sprænghoved på 450 kg med en hastighed på omkring 880 km/t over en afstand på op til 2.500 km. I de neddroslede udgaver er rækkevidden omkring 1.100 km.

Et enkelt Tomahawk-missil koster cirka 10 millioner kroner stykket. Det anslås derfor, at angrebet natten til fredag i Syrien har kostet i omegnen af 600 millioner kroner.

Danmark har ikke Tomahawk-missiler, men de danske fregatter har ramper, der kan bruges til affyring af Tomahawks.

Kilder: CNN, The Guardian og Wikipedia.