Udland

USA affyrer flere end 50 missiler mod Syrien

Et amerikansk luftangreb er blevet lanceret i Syrien få dage efter et formodet giftgasangreb i landet.

USA har affyret 59 Tomahawk-krydsermissiler mod en syrisk luftbase nær byen Homs i Syrien.

Det sker som reaktion på det, som amerikanerne mener, er den syriske regerings brug af kemiske våben i et angreb i Idlib-provinsen tirsdag. Det oplyser embedsmænd fra den amerikanske hær ifølge NBC News natten til fredag dansk tid.

Missilerne blev affyret fra to flådefartøjer i Middelhavet. Målet var en luftbase, der er kontrolleret af det syriske regime.

Ifølge amerikanerne var det fra netop denne base, at syriske regeringsstyrker tirsdag lancerede et giftgasangreb mod Idlib. 

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder oplyser ifølge Reuters, er militærbasen er "næsten totalt udslettet", og at syv syriske soldater har mistet livet, heriblandt en officer, og ni er såret.

Trump: Vi har tidligere fejlet

På et pressemøde torsdag lokal tid opfordrer USA's præsident, Donald Trump, alle "civile nationer" til at følge trop med USA og gøre en ende på massakren i Syrien.

- I nat gav jeg ordre til et militærangreb målrettet en luftbase i Syrien, hvor det kemiske giftangreb blev lanceret fra, udtalte Donald Trump under pressemødet ifølge CNN.

Det ved vi om USA's missilangreb mod Syrien

* Fredag 7. april affyrer USA op mod 59 Tomahawk-krydsermissiler mod en syrisk luftbase fra USS Porter og USS Ross i Middelhavet.

* Missilerne er rettet mod landingsbaner, hangarer og ammunitionslagre på flybasen Shayrat i Homs-provinsen i Syrien.

* Missilerne rammer klokken 3.45 lokal tid (2.45 dansk tid) og forvolder stor materiel skade.

* Angrebet er en reaktion på et kemisk angreb mod civile i den syriske by Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen tirsdag 4. april, hvor mindst 86 mennesker døde.

- Det er en afgørende del af den nationale sikkerhed i USA at forebygge og hindre spredningen og benyttelsen af dødelige, kemiske våben, sagde han videre og fortsatte:

- Der kan ikke herske nogen tvivl om, at Syrien har brugt bandlyste kemiske våben, overtrådt sine forpligtelser under Konventionen om kemiske våben (CWC, red.) og ignoreret opfordringer fra FN's sikkerhedsråd. I årevis har vi forsøgt på at ændre Assads handlinger. Det er fejlet, og det er fejlet på meget dramatisk vis.

På et tv-transmitteret pressemøde siger præsidenten, at USA ikke blot kunne se til, mens blodsudgydelserne i Syrien fortsætter. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

Rusland advarede USA om konsekvenser

Angrebet kommer i kølvandet på det formodede giftgasangreb tirsdag. Mindst 86 mennesker mistede livet, herunder mindst 30 børn.

Luftangrebet er det første direkte militære skridt, som USA har taget over for præsident Bashar al-Assad i den seks år lange borgerkrig i Syrien.

Den amerikanske regering begyndte at lancere luftangreb i Syrien i september 2014 under præsident Barack Obama som en del af en koalition mod Islamisk Stat.

Men hidtil har amerikanerne kun målrettet angrebene den militante gruppe og ikke syriske regeringsstyrker.

Tidligere torsdag advarede Ruslands fungerende FN-udsending om, at det kan få negative konsekvenser, hvis USA gennemfører militære angreb i Syrien.

- Vi er nødt til at tænke på de negative konsekvenser, hvis en militær aktion fandt sted, og alt det ansvar, der ville hvile på skuldrene af dem, der indledte en så tvivlsom og tragisk handling, sagde FN-udsendingen, Vladimir Safronkov, ifølge nyhedsbureauet Reuters.