Terror i Stockholm

Tidligere PET-chef om angreb: En løftet pegefinger til Skandinavien

Det svenske politi er velforberedt på et angreb, selvom det kommer som en overraskelse, vurderer tidligere PET-chef.

- Hvis det er et terrorangreb, og hvis det er inspireret af en opfordring fra Islamisk Stat, så er det en løftet pegefinger til os i Skandinavien.

Sådan lyder vurderingen fra Frank Jensen, tidligere operativ chef ved Politiets Efterretningstjeneste (PET), om det mulige terrorangreb, der fredag eftermiddag har ramt det centrale Stockholm.

Her er en lastbil kørt ind i en menneskemængde, hvilket ifølge de foreløbige oplysninger har kostet tre mennesker livet. Hvis det er et terrorangreb, minder det meget om tidligere angreb i blandt andet Berlin og Nice, hvor biler er kørt ind i menneskemængder.

- Vi har set det meste længere syd på i Frankrig, Belgien, Tyskland og England også. Lige pludselig rammer det altså også nordpå, hvis det viser sig, at der er tale om terrorisme, siger Frank Jensen.

Svensk politi er klar

Ifølge officielle kilder efterforskes hændelsen som et muligt terrorangreb, og det fortæller den tidligere PET-chef, at politiet har talt med vidner, der kan bekræfte, at det ikke umiddelbart er en ulykke.

Det sætter gang i et stort og velforberedt beredskab, forklarer Frank Jensen.

- Det de gør nu starter de en ”full scale investigation”, en undersøgelse både politi- og efterretningsmæssigt. De skal gå bagud - den lastbil startede et sted i dag. De skal snakke med firmaet og høre, hvem der har kørt lastbilen, og hvilken rute den har kørt, siger han.

Det er efterfølgende bekræftet, at det er et svensk bryggeri, der ejer lastbilen, som tidligere fredag blev stjålet af en ukendt gerningsmand.

- På flere måder ligner det svenske politi- og sikkerhedssystem meget det danske. Man har højt uddannet personale, man træner scenarier og har planer klar for de her ting. Det er ingen grund til at tro, at de ikke er klar til at håndtere en sådan situation.

- Selvfølgelig kommer det overraskende, og det er det, man træner til – at kunne agere håndfast og dynamisk selv i situationer, der overrasker, og det tror jeg sagtens, de kan, fortæller Frank Jensen, der har kendskab til det svenske politiapparat fra sin tid i den danske efterretningstjeneste.