Svenskerne hjælper hinanden med rørende gestus på de sociale medier

Borgerne i Stockholm tilbyder hinanden husly og hjælp på de sociale medier, efter flere personer har mistet livet i et angreb i den svenske hovedstad.

Stockholm blev fredag eftermiddag forvandlet til et øjeblikkeligt kaos, da en lastbil påkørte en menneskemængde og dræbte flere personer.

Episoden betegnes som et angreb, men midt i chokket og rædslen, finder borgerne i den svenske hovedstad sammen om medmenneskeligheden og hjælpen til hinanden.

Angrebet har påvirket den offentlige transport, blandt andet er alle metrostationer blevet lukket, og politiet fraråder alle at opholde sig i den centrale del af byen, og det har fået stockholmerne til at åbne deres hjem og tilbyde husly til fremmede, der er nervøse og bange - eller bare ikke kan komme hjem.

Det sker på de sociale medier via hashtagget #openstockholm, og sidst på eftermiddagen har initiativet spredt sig som en steppebrand. I skrivende stund har over 7000 allerede benyttet hashtagget, og flere kommer til nærmest sekund for sekund.

- Mit hjem på Södermalm er åbent for dem, der ikke har noget sted at tage hen. Send mig en besked for adressen. Pas godt på jer selv. #openstockholm, skriver Daniel Mathisen på Twitter.

- Der findes kaffe, selskab og et køkken hos min sambo på Reimersholme, ved Hornstull, hvis man har lyst. Skriv en privatbesked #openstockholm, skriver Jack Werner.

Tilbød også husly i Paris og Bruxelles

Initiativet er tidligere set ved andre angreb i Europa de seneste år. 

Da terrorister slog til flere steder i Paris i november 2015 og dræbte 129 personer, brugte borgere i den franske hovedstad hashtagget #PorteOuverte, der kan oversættes til #ÅbenDør. Her kunne folk skrive, hvis de mangler et sikkert sted at opholde sig i Paris efter angrebene, eller hvis de ville tilbyde husly.

Da den belgiske hovedstad Bruxelles blev ramt af terror i marts sidste år, benyttede belgierne på de sociale medier også #porteouvert sammen med hashtagget #ikwillhelpen (jeg vil hjælpe, red.).

Flere dræbte i Stockholm

Fredagens angreb i Stockholm skete kort før klokken 15, og mindst tre personer meldes dræbt og flere såret.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, siger, at der er tale om et angreb, og at det tyder på terror. Det skriver SVT. 

Den svenske statsminister udtaler, at alt tyder på, at det er et terrorangreb.

De nærmere omstændigheder omkring hændelsen er endnu ikke fastlagt, men det svenske bryggeri Spendrups, der ejer lastbilen, har fortalt, at den var blevet stjålet tidligere på dagen.

Politiet oplyser på et pressemøde 17.30, at føreren af lastbilen fortsat er på fri fod, og de efterlyser en mistænkt med foto.