Udland

Putin tror ikke på USA's forklaring: - Det er en krænkelse

Ifølge Rusland blev det amerikanske angreb udført på baggrund af en 'opdigtet sammenhæng'.

Som tæt allieret til Syriens præsident Bashar al-Assad har Rusland ikke just taget torsdagens amerikanske luftangreb pænt.

Blandt andet var meldingen fra Vladimir Putins præsidentkontor tidligere på dagen meget klar.

- USA's angreb i Syrien er en krænkelse af en suveræn stat, sagde talsmanden Dmitry Peskov ifølge BBC.

Præsident Putin ser ifølge talsmanden angrebet som et forsøg på at fjerne verdens opmærksomhed fra de civile tab, der er sket som følge af amerikanernes militære indblanden i Irak.

Samtidig mener Vladimir Putin, at det amerikanske angreb blev udført på baggrund af en 'opdigtet sammenhæng', og at amerikanerne gør stor skade på samarbejdet mellem Rusland og USA.

Rusland mener, at de amerikanske skridt 'uundgåeligt vil skabe problemer i bestræbelserne på at danne en international koalition i kampen mod terrorisme'.

Samtidig suspenderer Rusland en aftale med USA om at koordinere flytrafikken over Syrien, ligesom det russiske forsvarsministerium har oplyst, at Rusland vil hjælpe med at genopbygge og opruste landets luftforsvar. Det skal sørge for at beskytte den 'mest sensitive infrastruktur'

Putin: Syriens hær har ingen kemiske våben

I meddelelsen understreger Vladimir Putin, at den syriske hær ikke har anvendt kemiske våben.

Men det er USA's præsident, Donald Trump, ikke overraskende uenig med Putin om.

På et tv-transmitteret pressemøde siger præsidenten, at USA ikke blot kunne se til, mens blodsudgydelserne i Syrien fortsætter. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

- Der kan ikke herske nogen tvivl om, at Syrien har brugt bandlyste kemiske våben, overtrådt sine forpligtelser under Konventionen om kemiske våben (CWC, red.) og ignoreret opfordringer fra FN's sikkerhedsråd. I årevis har vi forsøgt på at ændre Assads handlinger. Det er fejlet, og det er fejlet på meget dramatisk vis, sagde Donald Trump på et pressemøde torsdag.

Talsmænd fra såvel Frankrig som Storbritannien og USA har ligeledes givet det syriske regime under ledelse af præsident Bashar al-Assad skylden for angrebet.

Rusland kræver redegørelse

Fra Tashkent i Uzbekistan siger den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, at Rusland kræver en redegørelse fra USA om baggrunden for angrebene.

- Der er tale om en aggressiv handling baseret på et opdigtet påskud, siger Lavrov.

- Det vækker minder om situationen i 2003, da USA og Storbritannien sammen med deres allierede angreb Irak, siger han videre.

USA havde på forhånd orienteret Rusland om angrebet.

- Jeg håber, at denne provokation ikke vil føre til uoprettelig skade på relationerne mellem USA og Rusland, siger han.