Overblik over USA's angreb i Syrien: Det ved vi, og det mangler vi svar pĂĄ

Præsident Trump har beordret et historisk angreb på syrisk militærbase med mere end 50 krydsermissiler.

square to 16x9
1 Natten til fredag Amerikanske krigsskibe i Middelhavet affyrer 59 krydsermissiler
2 Kl. 2.45 dansk tid Krydsermissiler rammer Shayrat-luftbasen i Homs-provinsen i Syrien
3 Kl. 06.57 Lederen af det russiske overhus' forsvarskomité udtaler, at Rusland vil indkalde FN's sikkerhedsråd til hastemøde
4 Kl. 09.45 Rusland suspenderer aftalen med USA om fælles koordinering af flytrafikken over Syrien.

Det ved vi om angrebet

Natten til fredag 7. april affyrer to amerikanske krigsskibe i Middelhavet 59 Tomahawk-krydsermissiler.
Klokken 3.45 lokal tid (2.45 dansk tid) rammer missilerne landingsbaner, hangarer, kontroltĂĄrne og ammunitionslagre pĂĄ Shayrat-luftbasen i Homs-provinsen i Syrien.
Syv syriske soldater er ifølge guvernøren i Homs blevet dræbt under angrebet. Ni meldes såret. Der er ingen russiske soldater blandt de dræbte.
Satellitfoto af Shayrat-luftbasen der viser kampfly pĂĄ jorden. Fotoet er fra 2016. Foto: Google Earth
Krydsermissilerne blev affyret fra de to destroyere USS Ross og USS Porter. Det var sandsynligvis Tomahawk-krydsermissiler af typen BGM109, der er sĂĄ præcise, at de kan flyve ind ad et vindue.
square to 16x9

Hvorfor er det alvorligt?

Luftangrebet er det første officielle militære skridt, som USA har taget over for præsident Bashar al-Assad i den seks år lange borgerkrig i Syrien.
Førhen har amerikanerne kun angrebet militante grupper og ikke syriske regeringsstyrker, som bliver støttet af Rusland og Iran. I september 2014 under den daværende præsident Barack Obama pĂĄbegyndte den amerikansk ledede koalition mod terrororganisationen Islamisk Stat de første luftangreb i Syrien.
Fredagens missilangreb bringer USA pĂĄ kollisionskurs med Rusland. Ifølge en talsmand fra Pentagon blev Rusland pĂĄ forhĂĄnd varslet om angrebet. Det har Rusland endnu ikke bekræftet.

Derfor kom angrebet netop nu

Missilangrebet  kommer som et direkte modsvar pĂĄ det formodede giftgasangreb tirsdag 4. april, som ramte civile i den syriske by Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen.
square to 16x9
Mindst 86 mennesker døde under angrebet – heraf 30 børn. USA påstår, at det syriske regime står bag.
Foto fra det formodede giftgasangrebet i Idlib. Der var også flere helt små børn blandt ofrene. Foto: REUTERS TV / Scanpix Denmark
Rusland og Syrien mener, at giftudslippet skete efter, at et syrisk fly bombede et oprørsejet våbendepot, som viste sig at indeholde kemiske våben.

SĂĄdan har Rusland reageret

Rusland er det syriske regimes allierede, og allerede torsdag eftermiddag inden missilangrebet advarer Ruslands fungerende FN-udsending, Vladimir Safronkov, om at det kan få negative konsekvenser, hvis USA gennemfører militære angreb i Syrien.
Lederen af det russiske overhus' forsvarskomité, Viktor Ozerov, udtaler fredag efter angrebet, at Rusland vil indkalde FN’s sikkerhedsråd til et hastemøde. Hvornår mødet skal finde sted, vides endnu ikke.
Vladimir Putins talsmand Dimitri Peskov siger fredag morgen dansk tid til BBC, at de amerikanske missilangreb i Syrien er en ”krænkelse af en suveræn nation”, og at præsident Putin ser angrebet som et forsøg pĂĄ at fjerne verdens opmærksomhed fra de civile tab, der er sket som følge af amerikanernes militære aktioner i Irak. Desuden gør amerikanerne stor skade pĂĄ samarbejdet mellem Rusland og USA, siger Dimitri Peskov.
En talsperson fra det russiske forsvarsministerium oplyser, at Rusland nu vil hjælpe Syrien med at opruste landets luftforsvar. Det skal sørge for at beskytte den 'mest sensitive infrastruktur'.
Rusland har desuden suspenderet aftalen med USA om fælles koordinering af flytrafikken over Syrien.
square to 16x9

Det mangler vi stadig svar pĂĄ

  • Hvor store er tabene og ødelæggelserne pĂĄ basen? Antallet af dræbte er blevet opjusteret flere gange.
  • Ifølge Syrisk statstv skulle der ogsĂĄ være børn blandt de dræbte. Det er dog ikke bekræftet.
  • Ifølge en talsmand fra Pentagon var Rusland pĂĄ forhĂĄnd advaret om angrebet. Men sendte Rusland advarslen videre til deres syriske allierede, sĂĄ de kunne flytte fly og soldater fra basen?
  • Hvordan vil Rusland reagere? Det amerikanske angreb kan føre til optrapning af konflikten mellem de to stormagter.
  • Bliver angrebet - som ikke pĂĄ forhĂĄnd var vedtaget af den amerikanske kongres - betragtet som en krigserklæring mod Syrien?
Dette er et nyt overbliksformat, som vi arbejder på. Derfor vil vi gerne høre din mening om formatet.