Terror i Stockholm

Øjenvidner: Folk skreg og løb, og så blev alt kaos

Vidner til angrebet i Stockholm beretter om total kaos, da folk flygtede for at undgå at blive påkørt af lastbil.

En lastbil har fredag eftermiddag påkørt flere mennesker og facaden på stormagasinet Åhlens ved Drottninggatan i det centrale Stockholm.

Flere øjenvidner fortæller til svenske medier, at lastbilen kom ud af ingenting, da den pludselig bragede ind i varehuset. 

- Jeg gik på hovedgaden, da en stor lastbil kom ud af ingenting. Jeg kunne ikke se, om nogen kørte den, men den var ude af kontrol. Jeg så mindst to blive påkørt og løb, så hurtigt jeg kunne, væk derfra, siger øjenvidnet Dimitris til Aftonbladet.

Et andet vidne beskriver, at flere hundrede personer løb for livet, da lastbilen om kørende. Øjenvidnet Ricardo befandt sig ifølge ham selv cirka 20 meter væk fra det hele.

- Politiet kom og sagde, at vi skulle forlade stedet. Folk begyndte at løbe, og der opstod kaos med folk, der faldt, og mødre med barnevogne og børn, siger han til SVT.

Leif Arnmar arbejder i stormagasinet Åhlens. Han fortæller til SVT, at lastbilen kørte ind i varehusets udstillingsvindue i parfumeafdelingen. 

- Der er total forvirring. Jeg ved ikke hvor mange, der er såret, men mange mennesker er totalt chokerede. Det er fuldstændigt kaos i byen, alt er afspærret, siger Leif Arnmar.

Han fortæller, at der efter påkørslen gik en alarm i varehuset, og at alle derefter blev beordret til at forlade bygningen, og at han selv kom ud ad en udgang på bagsiden af varehuset.

Leander Nordling befandt sig også i varehuset og stod inde parfumeafdeling, da der pludselig lød et højt brag. 

- Det lød som en bombe, der eksploderede, og det begyndte at ryge kraftigt gennem hovedindgangen, siger øjenvidnet til Aftonbladet.

Politi opfordrer folk til at holde sig væk

Det er endnu uvist hvor mange personer, der blev ramt af lastbilen, men mindst tre personer er bekræftet dræbt og flere meldes såret.

Jan Granroth fortæller til Aftonbladet, at han befandt sig i en skoforretning på Dronningsgatan, da han pludselig hørte skrig.

- Vi stod inde i en skoforretning, da vi hørte noget larm, og så begyndte folk at skrige. Så kiggede jeg ud af butikken og så en kæmpe lastbil brage ind i væggen på den modsatte side af vejen, siger han til avisen.

Sårede behandles i Stockholm efter formodet angreb Video: Jonas H. R. Moestrup

Den svenske statsminister Stefan Löfven har udtalt, at alt peger på, at der er tale om en terrorhandling, og at en mistænkt skal være blevet anholdt.

Dansker i Stockholm: Folk går med tårer i øjnene

Politiet opfordrer fortsat folk til at holde sig væk fra flere områder i det centrale Stockholm. Den danske journalist Nicholas Rindahl befinder sig i byen lidt syd for varehuset.

Han fortæller til TV 2, at politiet kort efter det formodede angreb kørte rundt i området og bad folk om at løbe i modsatte retning af byens centrum. Nu er der dog faldet mere ro på, selvom der stadig er meget udrykning.

- Der er stadig mange mennesker på gaden, og folk er i tvivl om, hvor de kan gå hen, og hvor de skal gå hen. Folk går og spørger, hvad det seneste nye er, og ved ikke rigtig, hvordan de skal forholde sig. Der er også nogle, der går med tårer i øjnene og er meget berørte af situationen, fortæller Nicholas Rindahl.