Lastbil påkører menneskemængde og dræber flere i Stockholm

En lastbil har påkørt flere mennesker i det centrale Stockholm.

En lastbil har påkørt flere personer i den svenske hovedstad, Stockholm. Mindst fire personer har mistet livet. Det oplyser svensk politi til Aftonbladet. 

Mindst 15 personer er blevet kvæstet og en person er død på hospitalet efter angrebet. Ni af personer er kommet alvorligt til skade. Det siger cheflægen for hospitalet Karolinska ifølge Ritzau.

Stockholms Politi bekræfter i en pressemeddelelse, at et køretøj har "skadet andre mennesker" på Drottninggatan i den centrale del af byen. 

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, siger, at der er tale om et angreb, og at det tyder på terror. Det skriver SVT. Han siger ifølge Aftonbladet, at en person er blevet anholdt. Det afkræfter svensk politi på et pressemøde.

Den svenske statsminister udtaler, at alt tyder på, at det er et terrorangreb.

En person er blevet anholdt i forbindelse med angrebet. Det er ikke kommet frem, hvad personens rolle i sagen er. Det skriver Aftonbladet.

Omstændighederne omkring påkørslen ligger endnu ikke fast, men ifølge SVT's reporter på stedet, kørte en politibil rundt i det centrale Stockholm og råbte, at folk skal "passe på terrorisme".

Per Thorell, der er vagtchef hos politiet i Normalm, siger til SVT, at man mistænker, at der er tale om en terrorhandling. Han henviser til de mange andre hændelser i Europa, som minder om denne hændelse.

Billeder fra Aftonbladet viser en tilbageholdelse af en person tæt på gerningstedet. 

Videoen er optaget kort efter, at en lastbil kørte ind i en menneskemængde centralt i den svensk hovedstad. Video: Magnus Bjerg

Ifølge Reuters, har svensk politi afhørt to personer i forbindelse med angrebet. Politiet har ikke oplyst, om de to personer er mistænkte.

Aftonbladets journalist på stedet fortæller, at betjente der stod på Drottninggatan i Stockholm, begyndte at affyre skud, da en lastbil kørte ind på gaden. Det er ikke blevet bekræftet fra officiel side.

SVT har talt med et øjenvidne, der fortæller, at alt var kaos efter angrebet.

Øjenvidnet Ricardo fortæller om det formodede angreb i det centrale Stockholm. Video: Mads Therkildsen

Alle metrostationer i Stockholm er blevet lukket som følge af hændelsen. Det skriver nyhedsbureauet TT.

Politiet fik meldingen om angrebet klokken 14.53.

Lastbilen tilhører det svenske bryggeri Spendrups. Det siger kommunikationsdirektør i virksomheden, Mårten Lyth, ifølge Expressen.

- Vi har talt med vores chauffør, og han siger, at var ved at levere til en kunde, steg ud af bilen og derefter skulle en person være sprunget ind i kabinen og stjålet lastbilen. Chaufføren er uskadt og er nu med politiet, siger han.

Lastbilen er blevet gennemsøgt , og politiet har ikke fundet nogen sprængstoffer, skriver Aftonbladet.

Alle sygehuse i Stockholm er i katastrofeberedskab, og den svenske regeringsbygning er blevet evakueret. Al togdrift til og fra Stockholm er indstillet resten af dagen.

Flere af Øresundsbroens kørebaner i retning mod Danmark er lukket, oplyser Øresundsbro Konsortiet til nyhedsbureauet TT. Anmodningen kommer fra svensk politi, skriver Øresundsbron på Twitter. Der er angiveligt tre åbne baner gennem betalingsanlægget på den svenske side af broen.

Et angreb på ethvert EU-land er et angreb på os alle. Det siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker ifølge Ritzau, efter at en lastbil fredag er kørt bevidst ind i en folkemængde i det centrale Stockholm. 

- En af Europas mest levende og farverige byer synes at være blevet ramt af dem, der vil skade den og selve vores livsform, siger Juncker. - Vores tanker er med det svenske folk efter de tragiske begivenheder i Stockholm i dag, siger han.

Det danske Rigspoliti oplyser, at man følger situationen i Stockholm tæt og løbende vil vurdere, om det er nødvendigt med yderligere tiltag herhjemme.

Udenrigsministeriets Borgerservice opfordrer danskere, der befinder sig i Stockholm til at kontakte deres pårørende. 

Følg udviklingen LIVE minut for minut her.