Udland

Jesper Steinmetz: Forfærdet Trump vil vise, at nok er nok

Med angrebet på en luftbase i Syrien har Donald Trump ændret sin udenrigspolitik med ønsket om at vise det syriske regime, at nok er nok.

- Det var udelukkende hensigten at sende et signal til det syriske regime om, at nu er det nok.

Sådan lyder vurderingen fra TV 2's USA korrespondent Jesper Steinmetz, efter USA affyrede flere end 50 missiler mod en syrisk luftbase i Homs-provinsen.

- Det er meget personligt for den amerikanske præsident, hører vi her til aften. USA vil ikke finde sig i, at Assad gasser uskyldige mænd, kvinder og børn, siger Jesper Steinmetz og henviser til, at USA's præsident og resten af USA de seneste dage har set tv-billeder fra det giftgasangreb i Syrien, som har kostet mindst 86 mennesker livet.

Heraf var mindst 30 af dem børn.

- Det har forfærdet Donald Trump så meget, at han har truffet den – i virkeligheden – stik modsatte beslutning af, hvad han stod for for bare en uge siden. Der forlød det fra Det Hvide Hus, at man ikke ønskede at blande sig i den syriske borgerkrig, og at fremtiden for Syrien var op til det syriske folk.

Et personligt angreb

I alt har USA affyret 59 Tomahawk-krydsermissiler mod en syrisk luftbase nær byen Homs i Syrien.

Missilerne blev affyret fra to flådefartøjer i Middelhavet. Målet var en luftbase, der er kontrolleret af det syriske regime.

Ifølge amerikanerne var det fra netop denne base, at syriske regeringsstyrker tirsdag lancerede et giftgasangreb mod Idlib.

På et tv-transmitteret pressemøde torsdag lokal tid udtalte Donald Trump, at USA ikke blot kunne se til, mens blodsudgydelserne i Syrien fortsatte.

- Selv små, smukke babyer blev ramt af dette angreb. Intet barn skal opleve et sådan angreb. Der kan ikke være tvivl om, at Syrien har brugt forbudte kemiske våben, sagde han og fortsatte:

- Der kan ikke herske nogen tvivl om, at Syrien har brugt bandlyste kemiske våben, overtrådt sine forpligtelser under Konventionen om kemiske våben (CWC, red.) og ignoreret opfordringer fra FN's sikkerhedsråd. I årevis har vi forsøgt på at ændre Assads handlinger. Det er fejlet, og det er fejlet på meget dramatisk vis.

Stadig fokus på fredsløsning

TV's journalist Claus Borg Reinholdt befinder sig i Syrien, hvor man ikke mener, at angrebet har haft "større menneskelige tab".

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder oplyser dog ifølge AFP, at mindst fire soldater har mistet livet under angrebet.

TV 2's journalist i Damaskus om nattens angreb: Der var russere til stede på basen. Video: Maria Runøe Møller

Claus Borg Reinholdt fortæller samtidig, at der er forlydender om, at 15 kampfly er bombet under angrebet, mens selve luftbasen er tæt på udslettet.

- Den her luftbase har en meget strategisk og vigtig position, som regimet benytter mod netop oprørerne i Idblib-provinsen, hvor giftgasangrebet fandt sted. Det er herfra, de har indledt offensiver mod oprørerne, siger Claus Borg Reinholdt og fortsætter:

- Amerikanerne mener, at de kemiske våben blev lastet på luftbasen i Homs, men det har det syriske regime jo hele tiden afvist.

Han understreger samtidig, at der ikke er forventninger om, at der kommer nogen militær respons fra hverken Syrien eller deres allierede i Rusland.

Det er korrespondent Jesper Steinmetz enig i:

- Udenrigsminister Rex Tellerson har lige briefet os på et pressemøde, og der var det tydeligt, at den langsigtede løsning i den amerikanske politik i Syrien ikke har ændret sig, og man lægger sig i virkeligheden op ad den politik, som Barack Obama havde i sin tid som præsident, en fredsløsning, siger han og slutter:

- Omverdenen skal ikke tro, at det angreb, som blev foretaget i nat, lægger op til en længerevarende amerikanske militærindsats i Syrien. Det her har udelukkende til formål at vise Assad, at nok er nok.

På et tv-transmitteret pressemøde siger præsidenten, at USA ikke blot kunne se til, mens blodsudgydelserne i Syrien fortsætter. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge