Hvad er sandheden om det formodede giftgas-angreb? Har Assad lavet en brutal kalkule?

TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt og professor Mikkel Vedby Rasmussen giver her deres bud på, hvem der står bag giftgas-hændelse i Idlib.

Som gengæld efter tirsdagens formodede giftgasangreb i den syriske provins Idlib, hvor over 80 mennesker mistede livet, har USA gennemført et angreb mod det syriske regime. 59 Tomahawk-missiler har ramt en militærbase nær byen Homs.

USA, den syriske opposition, og en række vestlige lande anser det for sandsynligt, at gasangrebet blev udført af Syriens styre under præsident Bashar al-Assad.

Assads styre nægter at stå bag. Styret afleverede sine sidste registrerede kemiske våben i 2014 og hævder, at alle våben dengang blev afleveret.

Rusland, der er allieret med Assad, hævder, at en bombe fra et krigsfly har ramt et våbenlager med giftgas hos en syrisk oprørsgruppe. Ifølge russerne var oprørerne i færd med at fremstille giftgas til brug på slagmarken.

Tantholdt: Tyder på Assad, men hvad er motivet

TV 2 Nyhedernes korrespondent Rasmus Tantholdt kalder det sandsynligt, at Assads styrker står bag angrebet mod byen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen, men tilføjer:

- Jeg synes, at det er meget vigtigt, at alle medier og politikere passer på med at konkludere noget endeligt. Der er andre muligheder end at Assad står bag, og det skal man holde sig for øje. Man må spørge sig selv, hvad hans motiv skulle være for at beordre et giftgas-angreb. Assad er ved at vinde krigen i Syrien, og derudover er det ved at være alment anerkendt, at Assad kan blive siddende som præsident – om ikke andet så i en overgangsregering.

Derfor ville det, som Rasmus Tanholdt udtrykker det, være ubegribeligt dum, hvis Assad har beordret angrebet på Khan Sheikhoun.

- Igen vil jeg understrege, at det virker som et sandsynligt scenarie, at Assad står bag angrebet tirsdag, men jeg har svært ved at se motivet. Det er utænkeligt, at han kan blive siddende som præsident efter det her – ikke engang i en overgangsregering. Oprørerne har flere gange selv brugt kemiske våben, så det er ikke utænkeligt, at der faktiske har været et lager i Khan Sheikhoun, som regimet så har gået efter at udslette.

Ekspert: Tyder på Assad, og her er motivet

Mikkel Vedby Rasmussen, der er professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, finder russernes udlægning meget usandsynlig, og hælder også til, at Assad-regimet står bag angrebet tirsdag.

- Det er måske ikke Assad selv, der har givet ordren, men så en general længere nede i hierarkiet. Angrebet er helt på linje med, hvad vi tidligere har set fra regimets side. Det her er ikke en konventionel krig med to krigsherrer, der står over for hinanden på slagmarken. Det handler om at udrydde fjendens befolkning, og det gør man ret effektivt med kemiske våben. En brutal kalkule, men der er ret beset tale om etnisk udrensning, siger Vedby Rasmussen til TV 2.

Han kan godt se en vis logik i, at Assad vælger at beordre så voldsomt et angreb – selv om han står til at vinde krigen.

- Man kan ovenikøbet sige, at behovet for at udrydde så mange civile som muligt er større nu, hvor krigen måske nærmer sig sin slutning. Vi så det samme på Balkan i 90’erne, hvor kroaterne og serberne mod krigens slutning udryddede så mange civile som muligt, så de efter krigen havde et stærkere argument ved forhandlingsbordet, når de nye grænser skulle trækkes, siger Mikkel Vedby Rasmussen.