Gymnasieelever undersøgte ny rektors mystiske CV - nu har hun sagt op

Studerende på en amerikansk high school undrede sig over deres nye rektors baggrund. Da de undersøgte den nærmere, væltede skeletterne ud af skabet.

Det sker sjældent, at en artikel fra et lokalt skoleblad bliver til en stor historie i landsdækkende medier. Men det er nu alligevel, hvad der skete i denne uge på Pittsburg High School i den amerikanske delstat Kansas, skriver The Washington Post.

I artiklen afdækkede seks studerende nemlig, at der var noget galt med deres nye kvindelige rektor, Amy Robertson, efter de var begyndt at grave i hendes CV.

- Der var noget, som bare ikke hang sammen, siger den 17-årige Connor Balthazor til Washington Post.

Sammen med de andre studerende var han begyndt at researche på den nye rektors baggrund, og hurtigt opdagede de, at der var nogle uoverensstemmelser i hendes uddannelsesbaggrund.

Blandt andet havde hun angivet det private Corllins University som stedet, hvor hun havde taget sin master- og doktorgrad mange år tidligere, men skolen optræder ikke på det amerikanske undervisningsministeriums liste over godkendte universiteter, og der var også noget helt galt med skolens hjemmeside.

Ved første øjekast ligner den en typisk universitetshjemmeside, men klikker man sig lidt rundt, vil man opdage, at mange af linksene ikke fører nogen steder hen.

Rektor gav usammenhængende svar

I artiklen kunne de studerende videre afsløre, at Corllins University tidligere er blevet afsløret i at sælge eksamensbeviser til folk. Og da de studerende konfronterede Amy Robertson med deres opdagelser, gav hun "usammenhængende forklaringer, modstridende datoer og uoverensstemmelser i hendes svar", lød det i artiklen.

- I starten var det lidt spændende. Det var ligesom i film, når storbyjournalisterne forfølger en ledetråd. Men da vi dykkede videre ned i historien, begyndte det virkelig at slå mig, at det her var en meget større sag, siger Connor Balthazor.

Efter flere ugers arbejde blev hele historien i fredags bragt i skolebladet 'Booster Redux', og artiklen gav straks genlyd - og røde ører hos de ansvarlige.

Trak sig fra sin stilling efter afsløring

Historien fra det lille skoleblad blev samlet op af avisen Kansas City Star, der også forelagde afsløringerne for rektoren. Men Amy Robertson nægtede at svare på beskyldningerne og sagde, at de studerendes anklager ikke bundede i fakta.

Hvis studerende kunne afsløre det her, vil jeg gerne vide, hvorfor de voksne ikke kunne

Maddie Baden, studerende på Pittsburgh High School

Det fik Pittsburg High School til at indkalde til et ekstraordinært personalemøde tirsdag aften, hvor Amy Robertson angiveligt ikke var i stand til at fremvise en udskrift som dokumentation for sine universitetsgrader. Det fik samme aften rektoren til at trække sig - efter bare en måneds ansættelse.

- I lyset af de forhold, der er kommet frem, følte Dr. Robertson, at det ville være bedst for skoledistriktet, hvis hun trak sig fra sin stilling, bekendtgjorde skolen i en skriftlig erklæring.

Mystisk skole i Dubai vakte undren

Opsigelsen gjorde den lokale skoleavis og deres afsløringer til nyheder i både lokalpressen og de landsdækkende nyheder, og de seneste døgn har flere anerkendte journalister fra nogle af USA's største aviser på de sociale medier rost de studerende for deres arbejde.

Til avisen Kansas City Star fortæller en af de andre studerende, Maddie Baden, at de begyndte at undersøge deres nye rektor, da en hurtig søgning på hendes navn afslørede flere nyhedsartikler om en mystisk uddannelsesinstitution i Dubai, hvor hun angiveligt skulle have tilbragt de sidste 19 år som konsulent.

Skolen i Dubai havde hvert år fra 2008 til 2012 fået tildelt bedømmelsen "utilfredsstillende" af undervisningsmyndighederne i Dubai, og i 2013 var skolen lukket.

- Det fik os til at undre os. Og hvis studerende sidenhen kunne afsløre alt det her, vil jeg gerne vide, hvorfor de voksne ikke kunne finde frem til det, siger Maddie Baden til avisen.

Herhjemme har der været flere sager, hvor personer i fremtrædende stillinger har fået stillet spørgsmål ved deres CV'er. Mest bemærkelsesværdig er nok historien om Anna Castberg, der efter få måneder som direktør for museet Arken i Ishøj måtte træde tilbage efter at være blevet afsløret i at have pyntet væsentligt på sit CV.

Kendte danske CV-pyntere

  1. Asger Jensby

    Formanden for Stein Baggers IT-Factory kaldte det en fejl, at han skrev cand.merc i sit CV på trods af, at han aldrig fik gjort sin hovedopgave færdig. I lang tid holdt Asger Jensby fast i sin rolle som uskyldsren i sagen om svindlen i IT-factory, indtil DR kunne afsløre, at Jensby også selv har pyntet på sit CV.

  2. Stein Bagger

    Den tidligere direktør i IT-factory havde en ph.d i International Business og en grad i Business Administration fra Edinburgh Business School. Men titlen havde han lånt, for ifølge Edinburgh Business School havde han rigtigt nok været tilmeldt studiet, men aldrig gjort uddannelsen færdig. En anden ph.d.-grad fra San Francisco Technical University viste sig at stamme fra et amerikansk universitet uden certificering, som tilsyneladende havde hjemme i et amerikansk boligområde.

  3. Rigmor Zobel

    To mindre krævende uddannelsesprogrammer blev til en MBA, da en af de mest kendte kvinder i dansk erhvervsliv og datter af Codan-direktør Peter Zobel skulle beskrive sin uddannelsesmæssige baggrund på sit firmas hjemmeside. Efter en afsløring i Ekstra Bladet af, at Rigmor Zobel ikke havde taget en MBA, blev CV'et rettet og kaldt for en unøjagtighed af Rigmor Zobels partner i virksomheden.

  4. Anna Castberg

    I 1993 blev udlandsdanskeren Anna Castberg meget overraskende for det meste af den danske kulturelite valgt som leder for det nye museum for moderne kunst, Arken i Ishøj, allerede inden museet var færdigbygget. Men få måneder efter museets åbning blev hun tvunget til at træde tilbage fra stillingen på grund af kraftigt overskredne budgetter. Derefter viste det sig hurtigt, at Anna Castberg havde pyntet på sit CV ved at skrive, at hun havde en doktorgrad, og at hun havde taget flere uddannelser, hun ikke havde. Hun havde også angivet at have været ansat på flere arbejdspladser, som efterfølgende ikke kunne bekræfte hendes ansættelser.

  5. Inger Støjberg

    Daværende beskæftigelsesminister og nuværende integrationsminister Inger Støjberg (V) skrev både på sin egen og ministeriets hjemmeside, at hun var uddannet journalist fra InformationsAkademiet i Viborg i 1999. Men hendes egentlige uddannelse er akademiøkonom i kommunikation - og hun har altså ikke en journalistuddannelse, kunne BT afskære i 2009. Det fik efterfølgende Inger Støjberg til at ændre sit CV.

  6. Bendt Bendtsen

    Dagen inden afsløringen om Inger Støjberg havde BT kunnet fortælle, at Bendt Bendtsen i årevis havde skrevet i sit CV, at han havde en »Højere Handelseksamen i Regnskab og Driftsøkonomi,« selv om han kun har taget et fag på en aftenskole.